Днес от 18 ч. в зала „Орханиец“ на Исторически музей Ботевград бе представена поетичната книга на Йоана Христова. Събитието е посветено на предстоящия празник 24 май – Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост.


Младата поетеса е от село Трудовец, но от години живее и работи в София. Това е нейната първа самостоятелна стихосбирка. Книгата съдържа предимно лирически произведения, свързани с темата за любовта.


Представянето бе открито от Тодорка Коцева – директор на музея. Своите впечатления за стихосбирката сподели екскурзоводът на музея – Десислава Иванова. Нейното изявление бе под надслов „Йоана Христова – дълбока, искрена, изповед за пъстрия цвят на женската душа.“


И тъй като това събитие поетесата посвети на своите приятели, те, от своя страна, прочетоха част от стиховете й и изразиха чувствата и вълненията, които са им донесли те. 


Йоана Христова избира Ботевград, а не София, като място, на което да покаже таланта си, защото това е нейният град. Тя започва да пише на 10 години, а стихосбирката й съдържа поетичи творби, които е написала през тези години. На въпроса дали ще продължи да пише, тя сподели, че всичко зависи от вдъхновението. 


До този момент Йоана е участвала в две антологии на поети от Трудовец. Но този път, решавайки да издаде самостоятелна книга, тя го прави по свой, уникален начин – без критици, без предварителни приготовления. Затова тя бе поздравена от всички в залата.


Стихосбирката не се продава, а се подарява. Всеки, който имаше желанието и възможността да дари средства, можеше да го направи в специално определена кутия. Събраните пари ще отидат за благотворителна кауза, избрана от Йоана.


Представянето на книгата е част от инициативата на музея „Салон на изкуствата 2015 г.“. Следващото събитие, което ще се проведе в музея по повод 24 май, е поетичен рецитал на Литературен клуб „Пегас“ при читалище „Добри Чинтулов“ – София. Рециталът ще се състои на 23 май от 11 часа.


Ива Николова