Между 23 и 30 май следят строго абитуриентите на пътя


За дребните нарушения не се предвиждат санкции на момента, но по-късно нарушителите ще бъдат известявани за дължимата глоба по пощата


От МВР напомнят, че на предстоящите абитуриентски балове в София и страната ще има засилено полицейско присъствие и камери на пътя.
От полицията смятат да заложат повече на превенцията, отколкото на санкциите тази година, информира "Дарик радио".


Между 23 и 30 май мобилни и ръчни камери ще следят за нарушители на пътя.
Очаква се бум да има на 24 май, когато 50-60 училища отбелязват завършването си.
Катаджиите ще заснемат движението на всички, които минават покрай тях, предупреждава шефът на "Пътната полиция" Тенчо Тенев. Ще има четири мобилни и две стационарни камери.
Полицейски екипи ще ескортират и абитуриентите в София от сборните пунктове в училищните дворове до заведенията, където те ще празнуват.
50 лв. е глобата за шофьор, ако пътниците се показват  през прозорците на колата му. Ще бъдат санкционирани и самите нарушители абитуриенти.
За дребните нарушения не се предвиждат санкции на момента, но по-късно нарушителите ще бъдат известявани за дължимата глоба по пощата.
Вече са извършени проверки и на увеселителните заведения (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и др.), където ще се провеждат баловете.
За недопускане на нежелани и трагични инциденти, СДВР припомня и основните рискови фактори: шофиране с превишена скорост и опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на абитуриенти (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали; агресивно поведение към останалите участници в движението - главно към пешеходците.
 .
Източник: DarikNews.bg, БГНЕС