Намерението на ВиК Бебреш да увеличи цената на водата остана някак си скрито от заинтересованите лица – жителите на Община Ботевград. След като от сметките на потребителите отпадна неправомерното събираната в продължение на години такса за пречистване на отпадни води - 22 стотинки за кубик, водното дружество направи всичко възможно да вземе отново тези пари от джоба на потребителите, като увеличи цената на водата. Увеличението вече е факт. Както вече Ви информирахме, от първи юни ще плащаме 20 стотинки повече за кубик питейна вода. Какво обаче ще ни предложи ВиК срещу по-високата цена на услугата? Едно трябва да е ясно на ръководството на фирмата –  потребителите едва ли са толкова наивни, за да повярват в приказките, че качеството на водата и водоподаването ще бъде подобрено. Защото това няма как да стане, докато старият водопровод ежедневно аварира, а новоизградените пречиствателни станции са на път да се превърнат в...паметници на „гениалния ум”, „рационалното мислене” и „далновидност” на настоящото общинско ръководство.


Но нека проследим стъпките до увеличението на цената на водата. В протокола от закритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се посочва, че на 1 юли 2014 година ВиК внася за утвърждаване по-високи цени на водата. На 21 март 2015 год. дружеството представя ново преработено предложение с изменени цени на предлаганите ВиК услуги в Община Ботевград:. цена за услугата „доставяне на питейна вода” на потребителите0,94 лв./куб.м; цена за услугата „отвеждане на отпадъчни води” – 0,19 лв./куб. м; цена на услугата „доставяне на непитейна вода” – 0,45 лв./куб. м. Предложението е обсъдено от
Държавната комисия за енергийни и водно регулиране. Регулаторът утвърждава по-ниски ниски цени от предложените за водоснабдяване с питейна вода. Те са следните: цена за услугата „доставяне на питейна вода” на потребителите – 0,87 лв./куб.м; цена за услугата „отвеждане на отпадъчни води” – 0,12 лв./куб. м; цена на услугата „доставяне на непитейна вода” – 0,45 лв./куб. м.


Предложените цени на ВиК услуги, внесени със заявление на 21 март 2015 год., са формирани на база отчетни данни за 2013 год. След като Комисията се запознава с тях, прави извод, че водното дружество е „в лошо финансово състояние”. „Коефициентите, които отразяват начина на финансиране на текущата дейност, са под изискуемите нива и показват, че операторът не може да обслужва текущите си задължения”, пише в протокола от закритото заседание на ДКЕВР. В него се посочва още, че управителят на ВиК Бебреш Радослав Наков „счита, че проблемите на дружеството и лошото му състояние са една от причините за смяна на управителя”.


В протокола е отразено, че новите цени са образувани при прилагане на метода  „горна граница на цени”. Съгласно чл.4, ал. 1, т. Б „а” от НРВЦКУ Комисията утвърждава цени на ВиК оператора за първата година от определения регулаторен период и ги изменя в края на всяка година от регулаторния период с инфлационен индекс, коригиран с коефициент за подобряване на ефективността на ВиК оператора.


Водното дружество е оповестило предложението за нови, по-високи цени на водата в брой 9/21.03.2015 год. на общинския ежеседмичник „Ботевградски вестник”. На същата дата ръководството на дружеството внася цените в ДКЕВР за утвърждаване. Регулаторът установява, че „не е спазен указания в чл. 18 на Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги /НРЦВКУ/ едномесечен срок за оповестяване на цените в средствата за масово осведомяване преди внасяне на предложението за разглеждане и утвърждаване. Но се произнася, че това е формално нарушение, като се мотивира, че между датата на внасяне – 21.03.2015 год., и дата на общественото обсъждане на новите цени – 13.05.2015 год., „е изминал повече от месец, поради което може да се приеме, че целта на цитираната разпоредба  - чл. 18 на НРЦВКУ – гарантиране на публичност и на достатъчно време на всички заинтересовани да изразят своето становище, е спазена”.


Прави впечатление, че на общественото обсъждане на новите цени не са присъствали лица или представители на местни организации, които да защитават интересите на потребителите на ВиК Бебреш. С писмо на ДКЕВР като „заинтересовани лица" са поканени: Омбудсман на Република България, Национален браншов синдикат "Водоснабдител" - КНСБ, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска асоциация по водите, Съюз на В и К операторите в България, Федерация на потребителите в България, Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - ПОДКРЕПА, Комисия за защита на потребителите, Гражданско движение "ДНЕС", "Водоснабдяване и канализация - Бебреш" ЕООД, гр. Ботевград, община Ботевград. От тях в общественото обсъждане взимат участие: Росица Тоткова – главен секретар на Омбудсман на Република България, Стефан Мазнев – главен експерт при Омбудсман на Република България, Красимир Богоев – зам.-председател на Национален браншови синдикат „Водоснабдител” – КНСБ, Весела Василева – представител на община Ботевград, и Радослав Наков – управител на ВиК Бебреш.


От всичко изговорено и протоколирано по време на обсъждането, внимание заслужава препоръката на Росица Тоткова към ВиК. Тя препоръчва дружеството да намери подходящ начин, „за да може хората от Ботевград да изкажат мнението си”. Тоткова отправя апел към Комисията и към дружеството в Ботевград, както и към всички останали В и К оператори – „да търсят възможности да бъдат близо до хората, да им обясняват защо и как се случва всичко, което ги засяга и да ги убедят, че срещу тези нови цени ще получат качествена услуга”. 


Внимание заслужава и изказването на Ремзи Осман – член на ДКЕВР, на открито заседание на регулатора, свикано също по повод внесеното от ВиК Бебреш предложение за по-високи цени на водата в Община Ботевград. Той изтъква, че „всички ВиК дружества имат проблем по отношение на събираемостта, но в повечето случаи управителите им постъпват некоректно, опитвайки се да вдигнат цената, за да компенсират процента на несъбираемост и така некоректните платци живеят на гърба на коректните”. Според Ремзи Осман това е порочна практика в цялата страна.   


Този проблем бе поставен на едно от миналите заседания на ОбС - Ботевград, когато се обсъждаше тежкото финансово състояние на ВиК. Тогава кметът Георгиев намекна, че има само един начин дружеството да излезе от кризата. Съветници от опозицията бяха категорични, че увеличението на цената на водата няма да доведе до финансова стабилност на общинската фирма. Според тях ВиК трябва да вземе сериозни мерки за подобряване на събираемостта.


Да припомним, че в отчета на ВиК за 2014 год. бе посочено, че голям проблем на дружеството си остават несъбраните вземания. 2598 длъжници с над 100 лева задължения са предупредени с писмени известия. Заведени са дела срещу 10 нередовни абонати. По три от исковите дела има постъпили плащания до момента. Срещу нередовните абонати се прилага и друга мярка -  не се извършват ВиК услуги.