Второто издание на пленера „Яблена Натура” 2015 започва от днес и ще приключи на 29 юни с изложба на открито. Културната проява се осъществява с финансовата подкрепа на ботевградския бизнесмен Цветан Цеков, който е известен и като ценител на изобразителното изкуство. Организатор на пленера е Володя Казаков – председател на СБХ – Ботевград.


„Тази година в пленера ще участва шестима художници. В това число и аз. Някои от гостите  идват в Ботевград за първи път. В продължение на няколко дни ще рисуваме под открито небе в Ботевград. Всеки от участниците ще пресъздаде в творбата си това, което най-много го е впечатлило в нашия град и околността. Пленерът ще завърши с изложба, също на открито, на 29 юни, след 18 часа, на площад „Саранск”, съобщи Казаков. Той кани жителите и гостите на града да разгледат експозицията.


В тазгодишния пленер ще участва Георги Адтонов от Кюстендил. Той е член на Съюза на Българските художници и на Международната асоциация на изкуствата IAA, която работи в тясно сътрудничество с UNESCO. Организатор е на международния ежегоден пленер „Свети Лука” в родния си град. Показвал е свои картини на самостоятелни изложби в столицата и други олеми градове на страната, в Германия, Швейцария и други държави.


Следващият участник е Данаил Атанасов. Роден е в Перник. Той живее и твори в родния град. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови платна са излагани в Берлин, Париж, Атина, Варшава, Тузла, Вашингтон и други. Творбите му са притежание на Националната художествена галерия, музея „Барсело” – Майорка, музея „Оу Атона” – Минеаполис и частни колекции. Участвал е в редица пленери у нас и в чужбина


Милослав Бонов е от Враца. Завършил е националната художествена академия, специалност „Графика”, специализирал е изпълнение на скулптура в камък. Член е на Съюза на българските художници. Работил е като преподавател в Техникум по каменообработване в село Кутино и в Института за изящни изкуства в Тунис. Има участия в национални изложби, биеналета на графиката, международни изложби, пленери и симпозиуми.
През 2011 г. работи в екип, който реставрира част от Божи гроб в Йерусалим. Артистичните му интереси са насочени предимно към скулптурата, графиката и инсталацията.


Николай Русев е роден в Хасково от живее и работи в София. Ученик е на живописеца Панайот Панайотов. Член е на Съюза на българските художници. Представял е свои картини в много галерии в България и чужбина – Франция, Чехия, Брюксел, Кипър. Художник е в няколко кинопродукции.


Радослав Нейчев е родом от Оряхово, но също работи и твори в столицата. Художник е на свободна практика. Завършил е „Приложна лингвистика”. Независимо от несъвместимата, на пръв поглед, квалификация с изкуството, младият автор има зад гърба си високи художествени постижения. Негови творби са включени в изложби, пленери, биеналета и симпозиуми по живопис у нас и в чужбина.  Член е на Съюза на българските художници.


Друг участник в тазгодишния пленер е Стоил Мирчев. Любопитното за него е, че той е живял в Ботевград, а в момента живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия, специалност „Приложна графика”. Работи в областта на живописта, акварела, приложна графика, шаржа и скулптурата. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София и градската галерия в столицата.


Днес участниците в пленера разгледаха Ботевград, а след това се отправиха към местността, в която се намира бившето военно поделение.