С литературна среща, посветена на 125 г. от рождението на поета Хр. Ясенов и 90 г. от смъртта му, започнаха четиридневните тържества по повод Празника на етрополските зетьове и Празника на Етрополе.
Литературната среща тази вечер от 17:30 часа в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” уважиха Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе, Иван Гранидски - директор на Издателство "Захарий Стоянов", академик Константин Косев, академик Георги Марков и академик Васил Гюзелев. Тя се провежда по инициатива на Общината, с активното участие на Историческия музей в града.
Срещата откри и ръководи Росица Иванова – инспектор ПКВ към Общинска администрация.
След представяне на гостите, сцената беше предоставена на група ученици от СО „Христо Ясенов” с прекрасен рецитал по  стихове на Ясенов, подготвен под ръководството на Росица Кусева.
Разширено експозе за живота и творчеството на поета направи Иван Гранидски. „Поезията на Ясенов е дълбоко социално ангажирана, подчерта към края на експозето си Гранидски, твърде надълбоко слага пръст в раната. Интерпретира по категоричен начин конкретните трагични проблеми на действителността…Ясенов подписа с кръвта си своя мъчително светъл живот”.
Историческа ретроспекция на времето, в което се е родил, живял и творил поета, направи академик Константин Косев. За съжаление, според неговите изчисления, България има своята 102-годишна война на вътрешно противопоставяне, гонения, въстания, атентати, убийства из засада, съдебни процеси над „другите” с произнесени и изпълнени смъртни присъди.
Българите са единни само при защита на държавата и държавността си. В останалото време противопоставянията остават своите белези в историята ни и не са престанали и до днес. Необходима е „рецептата” на Испания, която издигна Паметник на помирението на испанците.
Изказването на Академик Георги Марков акцентира също върху времето на поета Ясенов и най-вече върху атентата през 1925 година.
Чрез презентация от Историческия музей на видео екран присъстващите се запознаха с подробната биографична справка за живота и творчеството на Христо Ясенов. 
За утре, 26.06.2015 г. ,петък, от 18:30 часа, е предвиден фолклорен концерт в големия салон  с участието на Ансамбъл "Балканска младост", ВГ "Димана" и формация "Звездица" при НЧ "Т. Пеев-1871".