Българският национал и един от най-успешните ни баскетболисти Александър Везенков ще продължи кариерата си в испанския гранд Барселона. Това потвърди самият той  за BGbasket.com.  Договорът на българина ще бъде за четири години и е на стойност 2 милиона евро.  


Преди по-малко от месец 19-годишният национал се отказа от участие в драфта на НБА. Той реши да продължи кариерата си в Европа, а интересът към него от сериозни отбори в Европа не стихваше. Везенков имаше още една година от договора си с гръцкия Арис, но предпочете да продължи кариерата си с 18-кратния испански шампион Барселона. В договора му има специална клауза, в която той може да премине в отбор от НБА през тези четири години срещу сумата от 1 млн. евро. Арис пък трябва да получи 315 000 като компенсация за развитието му. 


205-сантиметрово крило записа най-успешния си сезон тази година като бе избиран няколко пъти за най-полезен играч в гръцкото първенство. Той влезе в плейофите като реализатор №1 на сезона в Гърция. Българинът с гръцки паспорт имаше общо 469 точки или средно по 18.3 точки. Нашият бе и с най-добър коефицент от всички в лигата с общо 553.  За 35 мача през сезон 2014/2015 той записа средно по 17 точки и 7.3 борби. Според испанските медии той ще откупен от Арис до края на юли за 250 000 евро. След това българинът ще има възможност да играе в най-силния клубен турнир Евролига.  


Трансферът на Везенков в Барселона ще остане като един от най-успешните в историята на българския баскетбол.