От отчета на „Балкангаз 2000” стана ясно, че дружеството има вземания в размер на 380 000 лева. Само за една година те са нараснали от 260 на 380 000 лева. Тогава аз отправих едно питане кои са основните длъжници към дружеството и какви суми дължат. Оттогава се проведоха няколко заседания на ОбС, но отговор така и не получих. По време на сесията, на която разглеждахме отчета, изразих предположение, че длъжниците не са частни абонати. Защото знам, че когато частен абонат има задължения, газоподаването към него ще бъде преустановено. Оказа се, че съм прав, истината постепенно започна да излиза наяве. От печалбата на дружеството бяха отделени 87 000 лева, с които бяха покрити задължения на общината. Впоследствие изникнаха още 75 000 лева – задължения на библиотеката и читалището. От общите задължения остават още 218 000 лева, но ние не знаем кои са длъжниците. Не знаем какво е истинското финансово състояние на газовото дружество. Това каза общинският съветник Филип Филипов по време на пресконференцията за местните медии. Той изрази недоумение, че на извънредното заседание за отпускане на средствата, необходими за покриване на задълженията за газ на читалището и библиотеката, управителят на дружеството не е присъствал.


„Имахме въпроси към него, не нямахме възможност да му ги зададем. Въпросът – чии са останалите задължения - виси”, каза още общинският съветник и допълни: „Независимо какво питаме ние, ако не е изгодно на управляващите, те не ни отговорят, независимо, че с мълчанието си нарушават закона.”.


„Съдбата на дружеството ни тревожи, защото утре то може да се окаже в положението на другите общински дружества, които вече не съществуват”, подчерта Филипов.


Иван Гавалюгов заяви, че също недоумява защо не се покриват разходите за газ на читалището, след като те, както и разходите за заплати, вода, ток и други консумативи, са предвидени в субсидията, която се осигурява от държавния бюджет.


„Защо председателката на читалището не е извършила нещо, което е нейно задължение – да изплаща в продължение на година и половина, както е отбелязано в справката, която ни беше предоставена, сметките за газ. Вероятно не са заплащани и сметките за вода, но това е друга тема. От друга страна – защо управителят на „Балкангаз” е допуснал един абонат – в случая народното читалище, година и половина да не си плаща сметките и да изправи управляваното от него дружество пред ситуация да не може да си погаси задълженията към доставчика на газ – „Булгаргаз”. Ние няма към кого да зададем тези въпроси, защото на нашите питания демонстративно не се отговаря” , коментира Гавалюгов. Той обяви, че разполага с неофициална информация, според която народно читалище „Христо Ботев” не е абонат на газовото дружество. „Ако това е отговоря на истината, то общината Ботевград би трябвало да заплаща сметките за газ на библиотека и читалището”, допълни общинският съветник.


„Проблемът с неплатените задължения на читалището към „Балкангаз” е сериозен, но според мен по-голям проблем е, че общинската администрация години наред прикрива този и други факти”, заяви д-р Марияна Горгачева. Тя подчерта, че през този мандат общинският съвет е гласувал няколко решения, с които е отпускал допълнителни средства както за народно читалище „Христо Ботев”, така и за останалите читалища на територията на общината.


„За съжаление изразходването на тези средства остава забулено в тайна както за данъкоплатците, така и за общинския съвет. В България е приет Закон за народните читалища. Според него, до 10 ноември всяка година, председателят на читалищното настоятелство, чрез кмета на общината, внася в общинския съвет програма за дейността на читалището през следващата година, а до 31 януари следващата година внася отчет за изразходваните средства, които читалището е получило от държавната субсидия. За неизпълнение на тези свои задължения пред закона, председателите на читалищните настоятелства търпят финансови санкции, които се налагат от кмета на общината. Сумите се внасят в национален фонд „Култура”, обясни д-р Горгачева. – Смятаме, че когато се дават пари, този, който ги получава, трябва да даде отчет как ги е изразходвал. До този момент, за съжаление, нито един председател на читалище на територията на общината не е внасял програма за своята дейност и не е представял отчет пред общинския съвет за получените средства както от държавния бюджет, така и от собствени средства на общината”, допълни тя.


Д-р Горгачева информира, че през май тази година е внесла докладна в ОбС, в която предлага председателят на народно читалище „Христо Ботев” да представи програмата си за 2015 год., макар и с закъснение, и да даде отчет за изразходваните средства през 2014 год., но тя не е била включена в дневния ред на заседанието за м. юни.