На 24 юли изтече тригодишният срок, в който общините трябваше да приведат в законен вид всички изкуствени неравности  за ограничаване на скоростта на пътя. В свой репортаж вчера bTV припомни, че в специална наредба се посочват изискванията, на които трябва да отговарят така наречените "легнали полицаи".


Дължината е до 4 метра, най-изпъкналото, високата точка - до 75 мм, като са предвидени скосявания в краищата. Много важно условие е да бъдат сигнализирани с пътни знаци и осветени”, каза Виолета Ангелиева, директор на дирекция в МРРБ, пред  националната медия.


От репортажа на bTV стана ясно, че в столицата все още има изкуствени неравности, които са в разрез с Наредба РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г., а в Свищов нито един от поставените „легнали полицаи” не отговаря на изискванията.


По отношение на изкуствените неравности на пътя, Ботевград не прави изключение от общата картина в страната. Въпреки че общински съветници многократно са поставяли въпроса за привеждането на съществуващите „легнали полицаи” в съответствие с новите правила, общината не предприема конкретни действия за решаване на този проблем.


През миналата година ботевградчани отправиха писмено запитване към ОДМВР – София, касаещо изкуствените неравности за ограничаване на скоростта. От отговора, който последва, се разбра, че „полегналите  полицаи” на територията на Ботевград са незаконни. „Община Ботевград не е предоставяла проект(и) на средства за ограничаване на скоростта за съгласуване и одобряване по реда на ЗУТ от службите за контрол по спазване правилата за движение при ОДМВР - София в периода от 24.07.2012 г. до 24.02.2014 г.”, гласеше отговорът на един от въпросите, поставен от местни жители.


Друг проблем е, че изкуствените неравности в Ботевград не са сигнализирани с пътни знаци, а боята с която се оцветяват, след изграждането им, бързо се изтрива. Поради тези причини те не се забелязват от водачите, а това може да доведе до сериозни произшествия. Най-вече там, където дървета и храсти хвърлят сянка върху тях или липсва осветление.


Съществуващите изкуствени неравности и другите средства за ограничаване на скоростта на движението, които не могат да бъдат приведени в съответствие с  изискванията на тази наредба, трябва да бъдат отстранени в срок до една година от влизането й в сила.


Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от службите за контрол по спазване на правилата за движение, определени от министъра на вътрешните работи, и на Дирекцията за национален строителен контрол в рамките на тяхната компетентност.