На 10 и 11 септеври 2015 година в гр.София, хотел,,Рамада” се състоя първият национален учителски форум.


Неговото мото е ,,Учителят в действие. Съвременни методи и подходи за ефективно преподаване”. Той се организира от "РААБЕ България", Синдиката на българските учители, Фондацията "Програма Стъпка по стъпка", "Клет България" и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
Форумът има за цел да събере на едно място учители  и образователни експерти от цялата страна и да се превърне в място за популяризиране на добри педагогически практики за изграждане на ефективна учебна среда и прилагане на иновативни методи и подходи в учебния процес.
На него присъстваха повече от 350 учители от цялата страна, включително  и от СОУ,,Христо Ясенов” гр.Етрополе - Марияна Иванова и Галина Христова.
Поздрав към учителите поднесоха  Ваня Кастрева  - заместник-министър на образованието и науката, Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, Емил Бузов - изпълнителен директор на "Фондация Програма Стъпка по Стъпка" и Надежда Цветкова - управител на "РААБЕ България". 
Работната програма на форума включваше  екип от висококвалифицирани лектори, експерти в различни области, които представиха  интересни теми и въпроси, свързани с:
• мениджмънта на класа и изграждането на позитивна класна стая; оценяването и измерването на постиженията на учениците;
• използването на електронни ресурси в обучението; създаването и употребата на тестови задачи;
• развитието на функционалната грамотност и дигиталната компетентност у учениците. Учителите имаха възможност да   научат нови подходи и техники за работа в час с учениците, как да стимулирате и развивате различни  техни умения и компетентности
Срещнаха се с  много  колеги и обмениха  информация по различни проблеми в пряката си работа,  споделиха и  проблеми, които пречат на работата им, както и надеждата за по-добро бъдеще на образованието ни.