Вече втори ден на „Позитано” 20 в София продължават ХVІ фестивал на патриотичната и антифашистка  песен „Сребърни чучулиги” и ХІІІ фестивал на фронтовата песен  „Альоша”.
В двата фестивала, които са организирани паралелно на 10 и 11 октомври, участват 1000 изпълнители от 37 градове и 13 села от цялата страна. Сред тях са 50 деца, като най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният – на 86 години.
Председател на организационния комитет е Станка Шопова.
При откриването на 10 октомври в залата бяха представители и посланици на редица страни.
Авторитетно жури, с председател Михаил Букурешлиев, ще определи първенците в различните жанрове. Те ще участват на гала-концерта, който обикновено се организира в Руския културно-информационен център в София.
Лауреатите пък се изпращат на едноседмична творческа почивка в руската почивна база на река Камчия.
На тазгодишното издание на двата фестивала от Община Етрополе участват два състава: ВГ „Оренда” с ръководител Петя Цекова и групата за автентични песни към читалището в с. Лопян с ръководител Пейо Пеев.
На Лопянската група това е четвърто участие. Един път е била лауреат на фестивала с едноседмична почивка на р. Камчия. Като отличник,  миналата година беше поканена да участва в гала-концерта.
С отличното си изпълнение и с умелото участието на деца в репертоара, групата беше приета отново много радушно в залата.
Другата ни група „Оренда” участва за първи път, но още с първото си представяне показа висока класа на изпълнение и песните им грабнаха публиката.
По предварителна, непотвърдена информация, има вероятност поне една от двете ни групи да бъде включена в тазгодишния гала-концерт.
Както всички участници, нашите състави също получиха грамота за участие и книга. Наградите на лауреатите и първенците ще бъдат дадени допълнително след решение на журито.