Кандидатът за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов и кандидати за общински съветници от листата на Гражданско движение за Ботевградски обществен просперитет /ГДБОП/ се срещнаха с жители на село Скравена. Срещата се състоя от 18 часа вчера в Народно читалище „19 февруари”, за което може да се каже, че е нагледен пример за безхаберието на общинската управа към средищата на културата в населените места на общината. Студен салон, множество течове и подложени съдове за капещата от покрива вода – такава бе обстановката в читалището на селото. В хода на срещата кандидатът за кмет Иван Гавалюгов показа снимки от втория етаж на сградата, където се помещава библиотеката, от които бе видно, че и там има течове.


Темата за водоподаването в Скравена също бе обект на дискусията. „Водоподаването в селото е лошо, защото не се решава стратегически, а „на парче”. Въпреки че наскоро бе подменен част от водопровода на селото, качеството на услугата не се е променило осезаемо. Основната причина за това е, че довеждащият водопровод от резервоара не е подменен, което от своя, страна не позволява да тръгне вода с по-голямо налягане”, обясни той. Гавалюгов  изрази съмнение, че новоизградената пречиствателна станция в селото не работи, като посочи, че причината за това е енергоемкостта на съоръжението. Той сподели с присъстващите как преди време група съветници от местния парламент са установили по сметките за ток, че пречиствателните станции в Ботевград, които също са с озонираща система, не работят.


Иван Гавалюгов подчерта, че присъединяването на всяко домакинство към канализационна мрежа трябва да бъде един от приоритетите на следващото общинско ръководство. „Когато се предприеме подмяна на канализацията, трябва да се подмени водопровода и да се положи всякаква друга техническа инфраструктура. Тогава да се положи асфалт, като не се чака пет години да се слегне, каквото бе досегашната практика на общината, да се изградят тротоари с плочки, както се прави в други общини в България”, каза кандидатът за кмет на Ботевград.
 
Иван Гавалгов сподели с присъстващите акценти от предизборната си програма. Ето и част от тях: изграждане на футболно игрище във всяко населено място, което да се ползва безплатно от неговите жители; изграждане на спортни площадки, които да отговарят на съвременните изисквания за безопасност; ремонт на детската градина и на кухненския блок към нея, за да може храната да се приготвя на място, а не сутрин и обед да се кара с количка от старата детска градина; ремонт на покрива и подмяна на дограмата на втория етаж на училището; създаване на специализирано предприятие за благоустройство и чистота; създаване на общинско дирекция за опазване и контрол на сигурността във всяко населено място, в която ще работят не по-малко от 20 човека – инспектори по опазване и контрол на обществения ред, снабдени с необходимите технически средства, екипировка и автомобили, които ще поддържат връзка с районното полицейско управление; изграждане на системи за видеонаблюдение във всяко населено място и център за наблюдение и мониторинг на тези системи в общината.


По отношение на социалната дейност, Гавалюгов подчерта, че пенсионерите ще продължат да пътуват безплатно, като разясни, че средствата за тази цел не се предоставят от общината, а от държавата. Той вметна, че тази информация е получена от Министерството на финансите в отговор на негово запитване. „След като отговорът на ведомството стана публично достояние, кметът бе принуден да признае, че средствата за безплатен транспорт на пенсионерите са целеви”, каза кандидатът за кмет. Гавалюгов информира присъстващите, че Наредбата, в която са регламентирани условията за субсидиране на обществения превоз, датира от 2005 год. и поради тази причина предишните кметове не са имали възможност да предоставят такива средства за безплатно пътуване на възрастните хора в общината. 


На срещата стана дума и за еднократната финансова помощ, която общината предоставя на младите майки. В тази връзка Иван Гавалюгов поясни, че тези средства са на данъкоплатците и се отпускат по решение на Общинския съвет. „Средства за майките ще има, дори има възможност те да бъдат допълнително стимулирани. Със сигурност обаче ще се прекъсне практиката подпомагането на майките да се превръща в пиар събитие - кметът излиза и раздава сумите, все едно си ги е извадил от джоба, и вместо той да подарява цветя на майките, те подаряват на него, все едно той е раждал.
Освен това често се налага майките да чакат по половин година и повече за тези средства. Считам, че няма причина да чакат повече от месец, за да си получат еднократната финансова помощ, както и че тези пари трябва да им се превеждат по банкова сметка”, каза кандидатът за кмет на Ботевград.


По отношение на таксите за детските градини и ясли, идеята ни е да се диференцират според социалния статус на семействата. Това каза още Иван Гавалюгов на срещата с избиратели в Скравена. От своя страна те поставиха и други проблеми в селото - незаконната сеч и запрашеността във вилната зона. Също така някои от присъстващите бяха категорични, че не трябва да се допуска високоскоростният четирилентов път Мездра – Ботевград да преминава през вишневите масиви.  


Купуването и продаването на гласове е престъпление!