Ген. Димитров, защо програмата ви поставя толкова силен акцент върху добрата среда – за работа и бизнес, за условията за живот, за образованието, здравеопазването, културата?


Всяко от тези неща е свързано с останалите. Ако няма здрави, спокойни и сигурни в себе си хора, няма основа за развитие на общината. Ако няма образовани и амбициозни хора, няма бизнес. Ако няма пътища, няма как да доведеш инвестиции. Ако липсват основни битови условия – вода, ток, зелени зони, хората ще ги потърсят другаде. Ако не изискваш качество, не можеш да постигнеш добра среда.  Ако мислиш на парче и някое от тези неща не се развива последователно и наравно с другите, няма как да създадеш висок стандарт на живот в общината. 


Как се създава висок стандарт на община в страна с хроничен недостиг на пари?


Със собствените усилия трябва да привлечем интереса към Етрополе, с инвестиции в чисти производства и с пари от европейските фондове, с бърза пътека за административно обслужване.  Община Етрополе има дадености да бъде привлекателна за бизнес и за туризъм, от които общината ще печели и ще инвестира спечеленото в хората, в социални дейности, в развитие. За да дойдат инвестициите, трябва да имаме качествени проекти и инфраструктура. Качествени! И да използваме всяка възможност и лични контакти в полза на общността. Да спрем изтичането на етрополци към Ботевград, София и чужбина и да им осигурим спокоен и сигурен живот.


Вероятно всеки кандидат за кмет обещава подобни неща.


Вярно, по избори мнозина обещават и после забравят. Аз не залагам на празните обещания. Правя трезва оценка какво имаме, какво искаме, какво можем и как да го направим.  С участието на всички жители, ясна цел и амбиции. Ето какво мога да обещая обаче: да направя всичко, което зависи от общинската администрация, и „да запаля” желанието и ентусиазма на общността.  


Как?


Ако вземем за пример туризма, дали сме използвали всички свои възможности, ако сме оставили една брошура на туристическия щанд сред много други брошури, дали да очакваме, че някой ще ни обърне внимание?  А ако подходим по друг начин? Ако разкажем за община Етрополе, така че да ни чуят и да поискат да ни видят? Ако доведем жителите на други общини и държави, защото при нас има нещо различно, ценно, значимо? Какво ни пречи да използваме нетрадиционни и умни начини да доведем в общината инвестиции, да станем общината еталон и символ? Светът предлага много добри примери, защо не ги използваме? Не можем да очакваме, че някой ще мисли за нашето добруване. Ако ние не сме настоятелни и не искаме своето, не можем да очакваме някой в софийските кабинети да се сеща за нас и нашите проблеми. Уверявам ви, че аз ще използвам целия си дългогодишен управленски опит и стотиците създадени контакти, няма да оставя държавните институции на мира, докато най-добрите неща за етрополци не започнат да се случват.


На какво може да стане символ Етрополе?


Защо не на чистите и иновативни производства? Или на културния туризъм?  Защо не общината на фестивалите? Вече имаме Зетьовия празник. Защо да не основем международни фестивали на народните танци и на духовата музика? И двете изкуства отличават общината от всички останали. А ако добавим летни школи по изкуствата? Заради такива събития ще идват танцьори и музиканти, хореографи, педагози, артисти, гости, ще покажем нашата култура, но и ще видим други култури. Това носи известност и добро име, приходи за малките предприятия и за общината, работни места. Можем да развием силните си страни! Те, от своя страна, са ресурсът, с който да преодолеем недостатъците и недостига.


Защо един генерал се връща в Етрополе?


Защото аз съм от Етрополе. Като директор на Националната служба за охрана работих с държавния елит,  пропътувах цяла България, обиколих света. Знаете ли  колко важно за един град или община е усещането за общност – съзнанието на хората и на местната администрация? Общите им действия създават и поддържат високи стандарти и качество на живота. Искам да постигнем това и при нас, в община Етрополе.


Вие сте кандидат на „Коалиция Етрополе”, в която влизат 7 партии, сред които е и АБВ на бившия президент Георги Първанов. Но има и десни партии, и центристки.


Хората не мислят дали да минат по левия или по десния тротоар. Просто искат да имат качествен и чист тротоар. В центъра на местната политика трябва да е това, което е добро за жителите на общината.  Затова коалицията не е лява или дясна, а е общата кауза: Етрополе.