Журналистът Владимир Танев за предстоящия балотаж в изборите за кмет на община Ботевград.


"Кметът в Ботевград си има община,


време е общината да  има кмет"


Този политически рефрен, иначе истински нонсенс, беляза досегашната предизборна кампания в Ботевград. Повече от година местни и национални медии бият камбаната – един самозабравил се градоначалник е създал местно феодално владение – Георгиевград. Този човек говори за себе си в трето лице единствено число. Като краля слънце – от Новачене. Любимият му израз е – в Ботевград аз съм закона.  Този човек е добър търговец. Пазарува общински съветници, медии, магистрати.


Цял месец този местен олигарх пръскаше луди пари за предизборен ПР. Скандално използваше  публичните ресурси на общинската администрация за кампанията си. Реално направените разходи будят удивление и ще предизвикат реакция от Сметната палата и Агенция държавна финансова инспекция.


В неделя вечер местния феодал се показа посърнал по ТВ Ботевград. Човекът си беше поръчал четвърта изборна победа, а неблагодарните избиратели от бившето Орхание не му я дадоха.  Предатели! 


За първи път от 12 години слънцето проби политическата мараня в Ботевград. За първи път хората в общината се почувстваха като граждани пред изборната урна, а не като поданици на феодала от Новачене. За първи път победата е така близо.


Един видеоклип стана абсолютен шлагер през последните дни в Ботевград – досегашния кмет Георги Георгиев води циганското хоро в ромската махала Север. Това видео трябва да се превърне в онази камбана на морала и разума, който трябва да забие в душите и сърцата на хората в общината. Циганите, или българите трябва да изберат новия кмет на Ботевград? Иван Гавалюгов победи впечатляващо своя опонент за балотажа в почти всички градски секции. Тук обаче дойде зловещия пример от 15-та секция в училище „Васил Левски” – 4 гласа за Гавалюгов срещу 311 за Георгиев. Зевзеци тук ще кажат – Тулата ще играе и кючек, само и само да вземе ромските гласове. Защото циганите и пенсионерите по селата са неговия твърд електорат.


Извън политическата мараня, циганското хоро и купения вот истината е една – Ботевград тази неделя има уникалния шанс да се раздели с едноличния режим на управление през последните 12 години. Паролата на победата е Иван Гавалюгов.


 


Гражданите на Ботевград ще предпочетат Иван, защото са хора с морал, съвест и собствено мислене. Поданиците на краля-слънце от Новачене ще изберат Георгиев, просто защото така е наредил техния покровител. Време е мислещите да победят зависимите.


 


Забравете страха. Забравете лъжите. Забравете омразата. 


ГЕРБ, БСП, реформатори. Докажете на дело, че сте част от новото управляващо мнозинство на промяната в общинския  съвет. Подкрепете Иван.


Пенсионерите от града и по селата. Вслушайте се този път в гласа на своите деца и внуци. Гласувайте за Иван.


Ботевград е на исторически кръстопът. Дали ще се запази статуквото или ще премахнем едноличното  управление, това решавате всички вие!


Излезте и гласувайте!


Иван Гавалюгов ще бъде новия кмет на Ботевград. Победата му в неделя е на една бюлетина разстояние – твоята!