Тази сутрин кандидатът на ГДБОП за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов и поддръжниците му Христо Якмов, Яница Иванова, Филип Филипов и Цанко Цанов се срещнаха с жители на Трудовец. Сред тях бяха Кольо Колев, който бе кандидат за кмет на Трудовец, издигнат от НФСБ, и кандидатите за кметското място в селото - Веселин Драганов от ГЕРБ и Цветан Ботев от БСП, които в неделя ще бъдат на балотаж.


Иван Гавалюгов изрази своята благодарност на хората за подкрепата. „В крайна сметка и помощта на село Трудовец ме праща на балотаж. Категорично заявявам, че съм човек, който може да работи с различни хора, но следвайки определени принципи. Днес тук пред Вас сме хората, които искаме промяна. Хубаво е, че сме всички заедно, както бяхме преди изборите, като опозиция в Общинския съвет”, каза кандидатът за кмет.


Иван Гавалюгов използва възможността да увери за пореден път възрастните хора, че ако стане кмет на Ботевград, те ще продължават да пътуват безплатно, тъй като средствата за тази цел са гарантирани от държавата. Той каза, че твърденията в  анонимните позиви, които се разпространяват в Ботевград и селата, са лъжа. „Никога не съм бил против да се отпускат средства за социална подпомагане на жители на общината, заяви кандидатът за кмет.


Думите на Иван Гавалюгов бяха подкрепени от Филип Филипов, който посочи: „Да се твърди, че г-н Гавалюгов е гласувал против безплатния транспорт на пенсионерите, помощите за младите майки, намалените такси в детските градини, това наистина е наглост. Твърдо заявявам, че г-н Гавалюгов никога не е бил против да се отпускат средства за подпомагане на жители на общината. В тази връзка ще Ви кажа само два факта. По предложение на г-н Георгиев се намали от 50 на 40% таксата, която общината плаща за детски градини и ясли на децата, така от всяко семейство бяха взети по няколко лева на месец. Това стана с подкрепата на неговите съветници. Другият факт е, че в бюджета на общината за тази година бяха предвидени само 10 000 лева за лечение на крайно нуждаещи се жители на общината. Ние поискахме сумата да бъде увеличена на 40 000 лева, но неговите съветници пак не бяха съгласни, дори един от тях заяви, че това е източване на общината.”.


Последва дискусия по най-наболелите теми за селото – лошото водоподаване, неработещата пречиствателна станция, необходимостта от подмяна на водопроводната мрежа и възможностите това да стане по европейски програми.


„Населените места се нуждаят основно от три неща – вода, хората трябва да имат вода не само за пиене, а и за поливане, да ходят по улиците и тротоарите, без да се спъват, и да се внимава с битовата престъпност”, каза в края на срещата жител на селото.


В късния следобед днес кандидатът за кмет Иван Гавалюгов и представители на различни политически сили, застанали зад неговата кандидатура, се срещнаха с жители на село Врачеш. Срещата се проведе в ресторант „Мираж”. Тя също премина под формата на дискусия по различни проблеми, касаещи населено място.


„Напълно осъзнавам сериозната отговорност, която поемам. Аз съм човек, който не се плаши от предизвикателствата. Това е поредното предизвикателство, което реших да поема. Считам, че е наложително човек като мен да поеме своята лична отговорност и да излезе пред  гражданите на цялата община. Виждам, че моите сигнали към хората са били разбрани правилно. Надявам се, че ще получа още по-сериозна подкрепа на балотаж на 1-ви ноември - Ден на народните будители. Това е една знакова дата за целия български народ. Надявам се Община Ботевград да се събуди от дълбокия сън през предходните 12 години. Надявам се след 1-ви ноември ние да се погледнем смело в очите, да запретнем ръкави и вложим енергия, мисъл и хъс да променим населеното място, в което живеем, да променим нашата община, да я направим една съвременна, модерна европейска община. Гарантирам Ви, че има достатъчно средства, но те не се разпределят по най-правилния, по най-ефективния начин. Вие сами виждате проблемите във вашето село. Те не са финансови, те са по-скоро организационни. Хората, от които зависи тяхното решаване, трябва да имат почтени намерения към Вас – жителите на общината, и да реализират нещата така, че Вие да усетите ефекта от вложените средства, а не някой да ги усети по личния си джоб”, каза пред присъстващите на срещата Иван Гавалюгов.  


Купуването и продаването на гласове е престъпление!