В днешното дерби от 4 кръг на НБЛ отборът на Балкан записа първата си загуба от началото на новия шампионат. Зелените отстъпиха като гости със 71-66 на другия тим от лигата, който до този момент бе без загуба - Лукойл Академик.


Балкан не започна добре , изигра много слаба първа четвъртина, в която вкара само 9 точки и след нея изоставаше с 11 - 20-9.  Във втората част гостите заиграха по-добре, спечелиха я с 18-15, но на полувремето Лукойл Академик водеше с 8 - 35-27.


В третия период настъпи пълен обрат. Балканци подобриха значително както играта си в защита, така и точността в нападение. Позволиха на съперника да отбележи само 8 точки, а самите те вкараха 18 и след половин час игра водеха с 2 - 45-43.


След първите две минути и половина на последната част увеличиха преднината си на 4 точки при 49-53. След което започна дълга серия от 10 изравнявания, продължила до последните две минути. В решителните моменти зелените не издържаха, направиха няколко грешки, от които съперникът се възползва и дръпна с 5 точки след две поредни тройки на Ратковица. Балканци намалиха до 1 точка - 67-66, когато оставаха минута и 26 секунди. Но след това не им достигна най-вече точност и хладнокръвие и домакините спечелиха мача, а с това и четвъртия си пореден успех в НБЛ.


За Балкан поради зрравословни проблеми не игра Брандън Фортънбъри.  Най-резултатен бе Марко Бръкич с 19 точки, той вкара 5 тройки и направи дабъл-дабъл с овладените 11 борби. С 15 точки е Мартин Маринов, 10 отбеляза Острев, с 9 е Дурчев, с 5 точки и 9 борби е Върбанов.


За победителите най-резултатен бе Филип Виденов с 22 точки, от които 15 през първите две части. С 18 точки и 9 борби е Желко Шакич, с 13 точки и 6 асистенции е Бранислав Ратковица.