Счетоводният баланс за 2014 год. не е заверен.


Управляващия орган по Оперативната програма "Околна среда" е предявил претенции община Ботевград да възстанови над 1.6 милиона лева за строителството на регионалното депо за битови отпадъци. Става дума за заприходените в активите на общината изкопни земни и скални маси, които бяха добити при строителството на депото. Те са на стойност 1.6 млн.лева според цената на куб.метър, определена с решение на общинския съвет. Според Управляващия орган на ОП ОС това е нерегламентиран приход от обекта и той трябва да бъде приспаднат от общата стойност на депото.


Преди три месеца община Ботевград е оспорила в съда искането за връщане на парите, но тепърва казусът ще се разглежда - заяви Иван Гавалюгов.


"Имам информация, че счетоводният баланс за общината за 2014 г. не е заверен. Разминаването между приходната и разходната част като осчетоводяване е над 5 милиона лева. Вероятно това е счетоводна грешка, натрупана през последните три години. Не мога да коментирам тази грешка по чия вина и по времето на кой главен счетоводител. Това разминаване е и основанието, заради което одиторите от Сметната палата не са заверили счетоводния баланс за 2014 г. Такъв отказ се прави само при сериозни нарушения - заяви още Иван Гавалюгов. - Това е и едно от първите неща, които трябва да решим. Предстоят ми разговори с одиторите от Сметната палата, за да се запозная с проблема и възможностите да реагираме. Надявам се балансът в крайна сметка да бъде заверен, макар и със съответните резерви. Не ми се иска да мисля какви биха били последствията, ако отказът остане в сила. Това би означавало невъзможност да реализираме редица дейности, които в момента се извършват, да не говорим за други, които планираме да извършим".


Кметът Иван Гавалюгов съобщи, че е разпоредил пълна проверка по изпълнението на проекта за изграждане на водопроводи и пречиствателни станции в селата, който се финансира от Държавен фонд "Земеделие". Фирмите-изпълнители са предявили искането си за окончателно разплащане на обектите, но в същото време от Държавен фонд земеделие /ДФЗ/ са заявили, че има някакво несъответствие и са поискали допълнителна информация и обяснения по представените документи.


"Предстоят контакти с ДФЗ, за да видим какви са пропуските и доколко са поправими. Надявам се, че става дума за технически пропуски" - заяви Иван Гавалюгов.