От октомври месец насам в учебните заведения на територията на общината се провежда информационна кампания срещу трафика на хора. Днес проявата бе осъществена в ТПГ „Стамен Панчев”. Тя премина под вещото ръководство на Нина Николова, представител на фондация „Кампания А-21” - международна организация, която издирва и помага на хора, станали жертва на трафиканти. Тя похвали учениците за активното им участие в дискусията по темата. Без предварителна подготовка, те трябваше да отговарят на поредица от въпроси. Освен това гледаха и коментираха тематични клипове, които разказват за българи –жертви на трафик на хора.


Нина Николова даде ценни съвети на учениците, които завършват и им предстои да си търсят работа: никога да не дават личната си карта, а да предоставят копие от нея; да не подписват договори, в които има клаузи за конфиденциалност и неустойки и в които се посочва „…и други дейности”, без да е конкретизирано какви са те;  ако им се наложи да търсят работа в чужбина, да си измислят ключова фраза, с която да подскажат на родителите си или на други близки хора, че са попаднали в опасна ситуация; да скрият в дреха или чорап част от наличните пари, с които разполагат.


„Информационната кампания се провежда по инициатива на местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Целта е да се повиши информираността на учениците по проблемите, свързани с трафика на хора. Причината за това е стряскащата статистика, която сочи, че по света има приблизително 27 000 000 жертви на трафик, средната възраст на жертвите е 12 години, България е на второ място в Европейския съюз по брой на трафикирани хора, над 30 на сто от всички сексуални експлоатирани жени в ЕС са българки и румънки”, това каза пред наш репортер Радослав Христов – главен експерт по интеграция на етносите в общината.