Днес малко преди 11:00 часа на обяд в РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” в Етрополе е постъпил сигнал за „възникнал пожар” в един от цеховете на фабрика „Етрима”. Работниците бяха изведени на безопасно растояние.
На четвъртата минута първата пожарна кола пристигна във фабриката. Заедно с щатните огнеборци имаше и двама от доброволния отряд.
При оглед на обстановката се установи, че има нужда от подкрепление и няколко минути след това пристигна и втората кола. В нея бяха и останалите оповестени членове на доброволния отряд.
Под прякото ръководство на началника на РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” в Етрополе главен инспектор Светослав  Стефанов започна растановка на наличните сили и средства. За постигане на максимална близост до реалната обстановка беше използвана учебна димка.
В това занятие, както разбрахте вероятно, че е такова, основната цел е проверка на натренираността на Доброволния отряд и съвместните им действия с професионалните пожарникари.
Предварително трябва да кажем,  че показаха истинско майсторство при боравене с техниката и по овладяване на пожара. Тяхната задача беше обезопасяване на хора и техника, подпомагане на пожарникарите в развръщане на гасителните линии и всичко необходимо за ликвидиране на пожара. И се справиха блестящо с поставените им задачи.
Това подчертаха при разбора началникът на управлението гл.инспектор Светослав Стефанов и заместник-областният управител Николай Николов.
Освен гасене на „пожар” в едно от работните помещения, беше демонстрирано гасене на локален пожар с подръчен, в случая прахов, пожарогасител.
Доброволният отряд е от 15 човека, които са преминали всички изискващи се подготвителни занятия. Оборудвани са с лятно и зимно противопожарно облекло, съответните обувки и каски. В занятието участваха 10 членове от отряда. Създадена е стройна и надеждна оповестителна система. Доброволното формирование в Етрополе е първото действащо в реална обстановка в цялата Софийска област. Всички са снабдени със съответните сертификати за работа в трудни условия.


Занятието беше наблюдавано от заместник-областния управител Николай Николов, кметът на Община Етрополе Димитър Димитров, директорът на РДПБЗН Пламен Зашев, Иван Зъздров, отговарящ по организационната подготовка, Тихомир Тодоров - началник-сектор „ДПК" и „ПП" в Регионална дирекция, Г. Иванов - началник-сектор „ПР към Областна дирекция, представители на противопожарни служби от  Златица, Чавдар, Челопеч и Пирдоп.
Запис на цялото занятие ще бъде излъчено по Ботевградската кабелна телевизия.
Провеждането му е във връзка с предстоящия Световен ден на доброволеца, който е на 5 декември т.г.