Това заяви  бившият служебен премиер Георги Близнашки по повод делото, с което бе оспорено неговото решение  да предостави патриаршеския храм „Св. Александър Невски” на Българската православна църква.  „Заведеното съдебно дело е поредната провокация спрямо Българската православна църква. Продължение на разкола, но с други средства.  Всички са наясно, че връщането на собствеността е едно благородно дело, но винаги ще се намери някой, който да остави лош привкус. Възраженията са абсолютно неоснователни и аз очаквам българският съд да остави исковата им молба без уважение”- заяви пред репортер на botevgrad.com Георги Близнашки.
Днес той ще бъде награден днес с църковния орден "Св. св. Кирил и Методий", съобщиха от Светия синод.

Отличието му се връчва по решение на синода в знак на внимание и за църковни заслуги.

От Светия синод напомниха, че по време на управлението на служебното правителство под ръководството на проф. Близнашки Министерският съвет взе решение да предостави патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Обявяването на "Св. Александър Невски" за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври м.г. На 3 октомври 2014 г. беше подписан договорът за преотстъпване правото на собственост на храма "Св. Александър Невски", а на 8 октомври 2014 г., в Гранитната зала на Министерския съвет в присъствието на представители на БПЦ и членовете на служебното правителство беше връчен Актът за собственост на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Междувременно Върховният административен съд даде ход на дело срещу собствеността на "Св. Александър Невски". То е образувано по жалба на на културно-историческо дружество "Будител" против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок дали да допусне жалбата на дружеството.