Съдията, който е отказал да регистрира партията на Лютви Местан, заслужава поздравление за компетентната позиция. Не може да си позволиш да обикаляш страната заедно с турския посланик и да използваш демонстративно турски език. Освен това прекалено често във вътрешните ни работи се намесват чужди посланици – това заяви тази сутрин  по БиТиВи професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Той  обясни също защо в Конституцията няма дефиниция за етническа партия. Причината е, че етносът и религията били предмодерни фактори, характерни за предходна епоха. Идеята била да не се допусне да се използват етносът и религията за политически цели.
Според него лансираните напоследък референдуми целят да разбият Конституцията. Той подчерта, че не може да има референдум, с който да бъдем задължени да ходим със зелени гащи. Тази идеология на радикалната демокрация е недопустима в конституционния и правов ред в България, допълни Близнашки.
Той припомни, че преди 25 години България е станала конституционна демокрация. Преобразували сме всички демократични институции и сме сложили едно ново начало. Георги Близнашки изрази убеждението си, че Конституцията е най-високото интелектуално постижение в политиката ни. Именно поради тази причина тя трябва да се защитава.
Георги Близнашки коментира, че искащите Велико народно събрание имат скрит мотив, а именно – президентска република. Те били водени от убеждението, че един силен човек може да въведе ред. България е конституционна демокрация, подчерта той.
Близнашки смята, че децата на номенклатурата водят основната атака срещу Конституцията.