"Това ще бъде един тежък удар върху плуралистичната демокрация в България, един удар с много тежки последици. Жалко, че политическите фактори в желанието да се уязвят взаимно тръгнаха да се надиграват точно на тази плоскост", заяви проф. Георги  Близнашки, бивш служебен премиер, в интервю пред БНР..
Според него нелепата ситуация е предизвикана от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя тръгна да създава истерия около онези средства, които се оказаха, че неправомерно са разпределени - един технически въпрос в крайна сметка, а те решиха да го експлоатират за политически цели.
Според Близнашки създалата се драматична ситуация може да има тежки последици в бъдеще. "Бойко Борисов е много добър на полето на популизма. Той не може да остави някаква си Корнелия Нинова да го надиграе, но трябва да преглътнат и двамата своите амбиции да се надлъгват и да се отиде към едно решение, което е наистина национално отговорно", смята Близнашки.
Заради намалените субсидии партиите ще бъдат поставени до стената. "Така се откриват възможности за пряко или косвено въздействие върху нашия политически живот от вътрешни или чужди фактори, които по принцип са нелегитимни", убеден е и проф. Близнашки. Според него нормален размер на партийните субсидии е 3-4 лева. "България не е богата страна, така че трябва да слезем към долните граници, а не да се надува партийният бюджет".