Сред освободените няма да има лекари, а медицински сестри и санитари. Това съобщи управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев. По негови думи стъпката към пенсиониране на среден медицински персонал е наложителна поради факта, че броят на преминалите болни през лечебното заведение намалява. Той потвърди думите си със справка, според която през 2013 година през МБАЛ – Ботевград са преминали 6 023 пациенти, през 2014 год. – 5682 и през настоящата – 5200 болни. 


„Това е с около 1000 пациенти по-малко. 1000 пациенти по една средна клинична пътека, по 500 – 600 лева, правят половин милион лева на година, с които болницата върви надолу. При това положение не можем да си позволим да поддържаме персонал, който е лекувал 6000 болни, сега да лекува 5000. Съгласно моето административно виждане – е разточително. Не мога да го позволя”, коментира д-р Филев. Той допълни, че с освобождаване на пенсионерите от работа, разходите за възнаграждения ще намалеят с около 120 000 лева на година. „За да не пострада работата, част от пенсионираните кадри ще останат на работа на минимална заплата и плаващо работно време”, съобщи ще управителят на болницата.


„Намаляването на пациентите не се отнася само за ботевградската болница, то повсеместно в България. Причините са няколко. Първата е, че намалява населението на страната, респективно и заболеваемостта. Втората е, че много заможни хора се лекуват в чужбина. Третата е, че частните болници предлагат много по-добри условия. Освен това не е тайна, че частните болници заплащат за доведен пациент по 20-30-50 лева, което е супер грозно явление”, обясни д-р Филев.


Управителят на МБАЛ - Ботевград съобщи още, че болницата е първото лечебно заведение, което е на свободния пазар на електрическа енергия. „Това е друга мярка, която ще намали разходите на болницата, подчерта д-р Филев. -Много се потрудихме, за да подготвим необходимите документи. Заслугата за това е инж. Недков – изключително способен специалист. Обявихме обществена поръчка. Спечели фирмата, която предложи по-ниска цена. И от 1 декември болницата е на свободния пазар за ел.енергия. Сега ще плащаме с 20 на сто по-малко за изразходван ток”, сподели той


„Живеем в трудни времена и всячески се мъчим да оцелеем. Управляващите непрекъснато променят законите и нормативната база, и то в неблагоприятна за нас светлина. Сега има предложение офталмологията и гастроентерологията да излязат извън болницата, което означава, че ние ще загубим още около 7-800 клинични пътеки годишно. Освен това поставиха критерий, според който, за да съществува една многопрофилна болница, трябва да лекува около 6 000 пациенти годишно, едно АГО трябва да има триста раждания и т.н.”, каза още д-р Филип Филев. Той подчерта, че най-големият проблем на местната болницата остава липсата на квалифициран персонал. Лечебното заведение е изправено и пред други трудности – да изпълни предписанията на съответните институции за ремонт на кухненския блок, ремонт на вътрешно отделение и осигуряване на пожарна безопасност в сградата, за преодоляването на които са необходими значителни средства.