В специално писмо до президента на БФБ треньорът на момичетата на Балкан до 12 години Яна Чакалска и един от основните спонсори на женското направление в БК Балкан Александър Атанасов изразяват своето възмущение от действията на главния съдия и секретарската маса по време на официален турнир от първенството на Зона Рила. Става дума за нередности по време на мачовете от турнира за момичета до 12 години, проведен в неделя, 13 декември в Ботевград. Ето пълният текст на писмото.


 


До Господин Глушков,


         Президент на Българската федерация по баскетбол,


 


      Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия,  която имат нужда да изразходват - тичайки, скачайки или най-общо движейки се. Спортът им дава всичко това. Да, всички ние знаем, че спортът в детска възраст от някои се възприема като забавление, но ботевградските деца са закърмени с баскетбола и затова за много от тях той е любим спорт и не го възприемат като задължение. С удоволствие ходят на тренировки, на състезания и винаги се стремят да дадат всичко от себе си.


Целта ни е да ги научим, че спортът ги прави по-здрави, по-силни, по-честни и дисциплинирани.Стремим се да им помогнем да осъзнаят, че победата в играта е хубаво нещо, но това не е крайната цел и не трябва непременно винаги да са победители.


Не е тайна, че всяко дете смята своите родители за идоли, но след родителите за идоли се възприемат учители и треньори.


Понякога ние не осъзнаваме, че всяко действие от нас, по-възрастните, бива строго наблюдавано от нашите деца. Те попиват всичко и нашите действия се превръщат в техни.


Ето защо  питаме така ли трябваше да се отнасят с нас?


На 13.12.2015 година бе проведен турнир по мини баскетбол момичета до 12 години от регион Рила в Ботевград.


Първата среща бе между отборите на БК “Балкан” Ботевград и БК “Рилски спортист” Самоков. Мачът беше много слаб и за двата отбора, но оспорван. Изведнъж времето взе да се превърта много бързо. Треньорът на нашия отбор поиска времето да се спира. Коментарът, който получи от дежурния делегат господин Владимир Атанасов бе, че няма да стоят цял ден в залата, имало още много мачове да се играят, децата щели да се уморят и т.н. Тогава се надигнаха всички родители в залата и мачът продължи нормално със спиране на времето при спряна игра.


На втория мач на БК “Балкан” Ботевград срещу “Пирин Темков” Благоевград треньорът Яна Чакалска изиска да бъдат проверени документите на Благоевград за нередовни състезатели. Бе й отговорено, отново от господин Атанасов, че няма да си губи времето, имало още един мач, съдиите бързали, бил проверил списъка, заверен  от федерацията, нямало нужда от проверка на пресниманите ученически книжки и т.н. Въпреки това треньорът на нашия отбор реши да пусне своите деца в игра, за да се обиграват. По време на срещата отборът ни отново бе ощетен, подчертаваме -  от секретарския апарат и статистиката, в лицето на господин Атанасов и госпожа Адрияна Михайлова - секретар на срещата. Треньорът ни бе публично унижен чрез грозни викове и крясъци от двете  споменати по-горе лица, не бе местена и стрелката за спорна топка и т.н.


Затова ние питаме  - редно ли е да се случват подобни неща в детските турнири? Та нали децата имат четири турнира в годината. Кога и как да се обиграват? Редно ли е секретарската маса да повишава тон на треньори, да си приписва правомощия и да ощетява децата от даден отбор?


Ние не искаме пари и имаме деца, които имат желание да тренират баскетбол. Затова смятаме, че хората , които сами са пожелали да са делегати на детско- юношески мачове, трябва да си изпълняват съвестно работата, за която получават възнаграждения.


И според нас, ако искаме да задържим децата в залата, да ги научим, че спортът е полезен и те да вярват в думите ни, трябва да покажем с личния си пример, независимо какъв пост заемаме,че справедливостта и честността са нещо важно, което е по-ценно от всеки един финансов приход.


Децата са нашето богатство, затова нека ги подкрепяме във всичко. Нека не ги отказваме от спорта, който спомага и за тяхното по-добро физическо развитие. Нека утре те отново да се върнат в спортната зала, където ще ги чакат хора, които да им подадат ръка, да им помагат, да ги научат на нови неща, готови да прекарат времето си с тях.


 


С уважение:


Александър Атанасов


Иванка Атанасова


Яна Чакалска