Има възможност от следващия сезон школата на Балкан да заработи по сръбската система съвместно с още един отбор. Това заяви пред BGbasket.com новият кмет на Община Ботевград Иван Гавалюгов. 


Бившият президент на Балкан в момента работи по трансграничен проект за сътрудничество между България и Сърбия, в която Община Ботевград ще бъде водещ партньор.  Проектът ще бъде между БК Балкан и БК Актавис Академик от град Лесковац, който ще бъде партньор от страна на Сърбия.  Въпреки че новият кмет Иван Гавалюгов в момента е извън ръководството на БК Балкан, има шанс той да се върне под някаква форма след нова година, научихме още. 


Проектът със Сърбия предвижда изработване на двугодишен план, по който ще се готвят школите на двата клуба партньори и в който ще се работи по сръбска система. Ако бъде одобрен, чрез него ще бъде изцяло финансирана дейността на школата, в това число, както заплати на треньори, така и екипировка и оборудване.  Освен обучение по баскетбол, проектът предвижда такова и по английски език на ангажираните в спортно-тренировъчния процец. В частта „Инвестиции“ се предвижда ремонт на старата зала „Балкан“, подмяна на кошовете, ремонт на покрива, подмяна на старото дюшеме, а за новата изцяло подмяна на фитнес оборудването и закупуване на допълнителни кошове. Проектът е за 1 милион и 200 хиляди, който трябва да бъде поделен между партньорите Ботевград и Лесковац. Ако бъде одобрен, проектът, трябва да влезе в действие от началото на следващия спортно-състезателен сезон.


 За проекта ще се проведат разговори с треньори, които ще получат покана да се върнат в клуба. Възможно е също така да се обяви и покана за завършващи млади треньори от НСА, които могат да представят своята концепция за развитие на един клуб и за тренировъчния процес. Ще бъде назначен и главен треньор на школата, който ще бъде сръбски специалист.