"Заедно срещу училищния тормоз" – обучителен семинар
От 19 до 22 декември 24 ученика от СОУ "Христо Ясенов" бяха на обучителен семинар по проект "Заедно срещу училищния тормоз" в град Тетевен.
Целта на семинара е изграждане на умения за провеждане на обучения по метода "връстници обучават връстници". В продължение на 4 дни трима лектори от фондация "Широки перспективи" обучаваха учениците по темата за насилието в училище. Младите хора с интерес и вдъхновение се включиха в дискусиите за конфликтите в училище и причините за възникването им, техники за превенция, справяне с прояви на агресия и тормоз, ненасилствени методи за справяне с насилието, изграждане на обшност за справяне с тормоза.
С много вещина, такт и всеотдайност лекторите обучиха нашите ученици как да предадат знания на своите съученици. Самите ученици влизаха в роли, работиха върху собствени обучения, които представяха пред групата. Прожектираха се филми по темата за тормоза.
Обучението ще продължи до края на учебната година, веднъж месечно в нашето училище. Целта на тези обучения е ранно идентифициране на принципите на училищния тормоз, сигнализиране и действие. Важна част е установяване на култура на толерантност в училище с цел превенция на тормоза. Младежката група, която преминава през специално обучение ще упражни новоизградените умения в организиране на свои кампании.