Софийски градски съд не даде ход на делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините, които заедно с още трима подсъдими са обвинени в подготовка за убийство на трима души.

Ход на делото не беше даден заради неявяване на един от подсъдимите Иво Карагеоргиев. Съдът обаче определи като неоснователно искането на защитата на Иво Карагеоргиев за спирането на наказателното производство, като първо трябва да бъде допуснато изслушване на съдебномедицинска експертиза за него в съда, която да даде заключение за актуалното здравословно състояние на Карагеоргиев и тогава да се прецени дали той може да участва в процеса.

По време на съдебното заседание обаче двамата подсъдими Стефан Рангелов и Бисер Илиев направиха скандално изявление, че през месец юли в кабинета на началника на Централния софийски затвор Милети Орешарски прокурорът по делото Николай Кокинов им е предложил да подкрепят показанията на защитения свидетел Велин Добрев, след което те ще излязат от затвора.

Пред журналисти Кокинов отрече да е правил подобни предложения, но призна, че се е срещал с тях, в рамките на проверка за работата на администрацията в затвора . "Разговарял съм със затворниците и с тях двамата включително имат ли някакви оплаквания по отношение на режима на затвора". Адвокатът на Маргините-Людмил Рангелов заяви, че това е скандал. "Такава процесуална и законова възможност след приключване на досъдебното производство - прокурор, който е орган на досъдебното производство, да се среща с подсъдими вече и да води с тях преговори за условията, при които те биха дали такова или друго показание, не съществува. След като не съществува законова възможност, това значи, че поведението на прокуратурата е противозаконно.

На днешното заседание съдът постанови промяна на мярката за неотклонение на Бисер Илиев и на Стефан Рангелов. Те ще бъдат освободени след като внесат парична гаранция от 10 хиляди лева. Като свидетели по делото днес не се явиха Младен Михалев Маджо и съпругата му Елена. Младен Михалев е бил нередовно призован и според справка от полицията е напуснал страната пред месец юли. Следващото заседание по делото е насрочено за ноември.


Прокурорът Николай Кокинов е идвал няколко пъти в кабинета ми както и много други прокурори. Възможно е да се е срещал с тези подсъдими, ако това е касаело проверката на работата на администрацията в затвора. Аз тях не ги познавам лично и не знам, по кое дело са подсъдими.

Със сигурност обаче не съм чул Кокинов да предлага някаква сделка, на които и да е в кабинета ми. Коментар на Директора на Централния софийски затвор Милети Орешарски пред Дарик радио.