Отчетът за изпълнението и приключването на общинския бюджет за 2014 год. и отчетът за извънбюджетните сметки на община Ботевград предизвикаха основателни въпроси и размяна на остри реплики на заседанието на Общинския съвет, което се проведе на 29 декември. Зам.-кметът Борис Борисов, който отговаря по финансовите въпроси на общината, обясни пред местния парламент, че според законовите изисквания отчетите са преминали през обявяване и обществено обсъждане. После думата бе дадена на съветниците. Тихомир Найденов от ГДБОП попита дали този годишен отчет е приет от сметната палата, ако не е – какви са мотивите за това. Той уточни, че отправя въпроса не само към сегашното общинско ръководство, но и към бившия кмет, сега съветник от ОББО - Георги Георгиев, който присъстваше на заседанието.


Борис Борисов потвърди, че Сметната палата отказва да завери отчета за миналата година. „Преди около седмица получихме проекта на одитно становище за отказ от заверка от страна на Сметната палата”, каза той. Зам.-кметът обяви някои цифри, които по негови думи, са показателни за отказ от заверка: „Поради съществеността на отклоненията, годишният финансов отчет не дава вярна представа за финансовото състояние и имуществото на Община Ботевград към 31 декември 2014 год. Констатирани са следните съществени отклонения:


При проверка на обобщената оборотна ведомост за капитализацията на дълготрайните материални активи, отчитани по задбалансовите смети, е установена  разлика в размер на 2 109 347 лв.  между отписаните от сметка 9901 „Земи, гори и трайни насаждения”, отчетна група „Бюджет” и осчетоводените по сметка 2201 ”Земи, гори и трайни насаждения” и 2010 „Прилежащи към сгради и съоръжения земи”.


Отчетена е разлика в размер на 9 729 746 лева между отписаните от сметка 9902 „Инфраструктурни обекти” и сметка от подгрупа 607 „Разходи за инфраструктурни обекти”, отчетна група „Бюджет”, и осчетоводени по сметка 2202 „Инфраструктурни обекти”.


Не са представени първичните счетоводни документи – основание за извършена капитализация на активите, отчитани до 2014 год. по задбалансови сметки за активи.


Не са начислени вземания в размер на 381 892 лева за отдадени под наем недвижими имоти.


Не е осигурена стойностна връзка между начален – за 2014 год. и краен – за 2013 год. счетоводен баланс, като началните салда съдържат отклонения, които се отразяват съществено на финансовия отчет на община Ботевград.


Към 31 декември 2014 год. не са начислени данъци по сметка 4301 „Вземания от данъци, осигурителни вноски, административни глоби и нарушения” в размер на 2 446 436 лева” .


Борис Борисов допълни, че проектът на одитно становище е доста по-обширен и ще бъде предоставен на общинските съветниците, които желаят да се запознаят в детайли с него.


В стремежа си да излезе чист от ситуацията Георги Георгиев се опита да скалъпи някакъв отговор и да прехвърли вината за незаверения отчет на друго лице. По негови думи "проверката от Сметната палата и незавереният финансов отчет от Министерството на финансите са две различни неща". Според Георгиев, отчетът за 2014 год. не е заверен заради "груба грешка от страна на главния счетоводител".


„Този отчет не е минавал през кмета, защото имаше такава създадена система, че в общината отговаряха определени лица. Пак казвам, че това е грешка, но няма нито един лев нанесена щета или вреда на община Ботевград. За тази грешка се заговори от около четири месеца. Главната счетоводителка беше викана, но тя така и не се яви”, каза още бившият кмет и настоящ общински съветник.


Тихомир Найденов поиска от Георгиев да назове името на главния счетоводител, допуснал грешките, но той не го направи.
Найденов изрази категорично несъгласие с обяснението на Георгиев. „Аз чух съвсем друго нещо от г-н Борисов. Той говореше за неначислени наеми за над 380 000 лева. Ако за Вас това са джобни пари – така се говори в обществото, за нас – общинските съветници – сумата никак не е малка. Не споделям Вашето мнение, че това е счетоводна грешка. Как е възможно един главен счетоводител да допусне такива грешки и да няма система за контрол в тази община?!”, заяви съветникът от групата на ГДБОП.


Изказването на Георгиев провокира кмета Иван Гавалюгов също да поиска думата. Гавалюгов поясни, че общини с бюджет над 10 000 000 лева подлежат на заверка от Сметната палата, а не от Министерството на финансите.


„Тук се цитира заверка на годишния финансов отчет от Сметната палата. И никой нищо не бърка, Вие явно не разбирате. Втори притеснителен факт, прецедент в съвременната история на Община Ботевград, е отказ от заверка на счетоводен баланс на общината. Ако не се лъжа, ние сме или единствената, или една от трите общини в страната, която получава отказ от заверка. Тук сме рекордьори, но за съжаление в негативен аспект. Това не е повод за гордост. Аз лично бих си замълчал на Ваше място, контрира Иван Гавалюгов своя предшественик. – И за задълженията не сте прав, след като на тази сесия гласуваме да бъде разсрочен един краткосрочен заем за 3 650 000 лева за пречиствателната станция за отпадни води. Това са задължения на общината. Много скоро хората ще разберат с какви задължения е натоварена Община Ботевград”, допълни той. С изказването на Иван Гавалюгов приключи разискването по отчета за изпълнение и приключване на Бюджет 2014.


„За” приемане на отчета гласуваха съветниците от ОББО, колегите им от ГДБОП, ГЕРБ и БСП се въздържаха.