Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на Софийска област одобри на заседание си на 27 януари държавния план-прием за средните училища на територията на Софийска област за учебната 2016-2017 година.


Заседанието беше водено от областния управител Росица Иванова, а доклад представи началникът на РИО-София регион Христо Андреев. По думите му, предложеният вариант на план-прием е съобразен със социално-икономическите, географски и демографски характеристики на региона и цели да оптимизира държавните разходи по отношение на неефективните форми на обучение, както и да намали риска от отпадане на ученици от образователната система. Андреев направи заключението, че най-търсените гимназиални специалности в Софийска област са в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга, както и компютърните системи и технологии. Не е голям интересът обаче към растениевъдството и животновъдството, отбеляза още той.


От доклада стана ясно още, че най-голям брой ученици предпочитат да кандидатстват в професионалните гимназии в Ботевград, Самоков, Правец, докато учебните заведения в по-малките общини от Софийска област срещат трудности при запълването на разкритите паралелки.


От следващата учебна година в някои от професионалните гимназии на територията на Софийска област ще бъдат разкрити и нови специалности, стана ясно от подробното представяне на план-приема. В ПГТМ „Христо Ботев” в Ботевград кандидат-гимназистите ще могат да избират дали да продължат образованието си в паралелка с профил „химик-оператор” и да придобият втора степен на професионална квалификация. „Технология на полимерите” е втората специалност, която ще бъде разкрита в Ботевградската професионална гимназия. И двете специалности са търсени от местния бизнес, стана ясно от думите на експертите от РИО, които изтъкнаха, че фирмите в района са заявили желание да подпомогнат училището при обучението на тези кадри.


В Професионалната гимназия в с. Гара Елин Пелин ще бъдат разкрити специалностите „техник на компютърни системи”, „компютърна техника и технологии” и „компютърни мрежи”. В село Априлово, община Горна Малина, гимназистите ще могат да се обучават и по специалност „работник в горско стопанство” и „лесокултурни дейности”.


Нуждата от специалисти на местна компания за дограма води и до разкриването на специалностите „дограма и стъклопоставяне” и „строител-монтажник” в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец” в Костинброд. Експертите от РИО-София регион изразиха надежда новите направления да бъдат успешни и най-вече в помощ и на местния бизнес и за реализацията на завършващите.


В рамките на дискусията, останалите членове на Комисията по заетост се обединиха около мнението, че именно комуникацията между бизнеса, бюрата по труда и учебните заведения е пътят за развитие на професионалното образование в Софийска област, което вече се прави в някои общини при определяне на паралелките и специалностите в професионалните гимназии. Беше отчетен и стремежът на РИО в посока на това да не се произвеждат бъдещи безработни специалисти, а напротив – кадрите от професионалните гимназии да могат да се реализират.


След одобрението от Комисията, предстои план-приемът да бъде утвърден и от Министъра на образованието и науката. Учениците в гимназиален курс за учебната 2016-2017 година в Софийска област, които ще кандидатстват след завършен 7-ми или 8-ми клас, се очаква да бъдат около 3000. Те ще могат да избират да продължат образованието си в общо 70 професионални паралелки във всички форми на обучение.