Проблемът с битовата престъпност в страната бе един от въпросите, по който Димитър Делчев – народен представител от Реформаторския блок,  взе отношение на днешния брифинг с ботевградските медии. „Решението за мен е оптимизиране на парите, които отиват за администрация в МВР. Оказва се, че на всеки двама полицаи има по един администратор в МВР. Това са хора, които разнасят папки от един етаж на друг.  Дори по последни данни от миналата година те може би са 50 на 50. Затова на парламентарен контрол зададох въпрос на министър Бъчварова и чакам тя да отговори в най-кратко време колко точно са полицаите, които работят на терен – разследващите полицаи, експертите, които се занимават с истинската престъпност и колко е администрацията по региони и общини. Ако се окаже, че грешни пари отиват за администрация, най-нормалното нещо е да се тръгне към оптимизирането й, а парите да бъдат насочени към реална полицейска работа и обезпечаване на МВР”, каза Делчев. За да можем ние, народните представители, да предлагаме законопроекти, трябва да имаме пълната информация. Затова се надявам МВР да не се скрие зад някоя празна буква, че това е национална сигурност и служебна тайна, а да предостави тази информация, за да видим какво е състоянието и как се движи реформата”, допълни депутатът от Реформаторския блок. 


По време на брифинга Димитър Делчев съобщи, че номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието е приета от министър-председателя Бойко Борисов и предстои тя да бъде гласувана от Народното събрание в сряда. 
„На Изпълнителен съвет миналия петък Реформаторският блок номинира Меглена Кунева за министър на образованието. Г-жа Кунева и в момента е член на Кабинета. Министерството на образованието е по-скоро нова отговорност за нея от гледна точка на тежката реформа, която трябва да продължи в тази сфера с още по-бързи темпове. Радваме се, че тя прие тази номинация”, каза още Димитър Делчев. 


По повод мненията в публичното пространство, че освен да дава знания, образованието трябва да възпитава децата на патриотизъм, Делчев подчерта: „Съгласен съм, но и в икономиката, и в съдебната власт, от гледна точка на върховенството на Закона, и във всички останали сектори, националният интерес трябва да бъде водещ.”. 


Пред медиите днес  Димитър Делчев коментира доклада на GRECO /Група държави срещу корупцията/ за България . „В този доклад се казва, че от 20 препоръки, отправени към България през миналата година, държавата е изпълнила 16 в сферата за борбата с корупцията. От останалите четири, три са изпълнени частично”, съобщи той. Според него това показва, че настоящото правителство има воля за борба с „този наистина тежък тумор на българското общество.  „В тази връзка ние, от Реформаторския блок, очакваме да бъдат направени по-нататъшните стъпки. Трябва да бъде внесен и приет Закона за борба с корупцията, и то възможно в най-радикалния му вид, така че наистина да се влезе в личното пространство на хората, които заемат най-висшите етажи във властта, т.е. те да бъдат проверявани в случай на съмнения за произхода на доходите им и за конфликт на интереси”, допълни Делчев.


Народният представител от Реформаторският блок съобщи още, че е отправил въпрос към министър Бъчварова, свързан с агитацията на последните избори през религиозни институции. „Това е много важна тема, защото тя намесва религията с политиката. А това води до радикализация и до това, което в Европа се тълкува като наченки на някакъв вид въоръжен конфликт”, посочи той.


След срещата с местните медии, Делчев проведе приемна за граждани от Община Ботевград.