С тържествена заря при паметника на Свободата завърши честването на Националния празник в Ботевград. Водещите на програмата - актьорите   Елена Русалиева и Симеон Владов, припомниха накратко историческите събития от преди 138 години, довели до края на Руско-турската война от 1877-1878 год. и дългоочакваната свобода на България.


Слово произнесе кметът на община Ботевград – Иван Гавалюгов. В част от него се казваше: "Саможертвата на загиналите и паметта на предците ни ни задължават да бъдем достойни хора, да сме непоколебими и единни в родолюбието и обичта си към родния край. И най важното - да ценим и браним свободата на Отечеството, свободата на духа и свободата на словото.".


Председателят на Общинския съвет - Мартин Тинчев, също честити Националния празник на ботевградчани. Той призова жителите на общината поне в този ден да осмислят своята свобода, но не като даденост, а като право, отоворност и независимост, които трябва да бъдат извоювани всеки ден.


Под съпровода на духов оркестър "Ботевград" бе запален огънят на чистия и свят патриотизъм, горял в сърцата на всички, борили се за свободата на Родината ни. В този дух изнесе своето слово Стефка Граматикова в лицето си на потомка на един от сподвижниците на Васил Левски и опълченец от 4-та дружина – Божко Божилов. Тази година се навършват 180г. от рождението на този смел българин, участвал активно в борбата за Освобождението.


"Вярвам, че без историческата си памет, нашата хилядолетна държава едва ли би оцеляла при толкова много изпитания. Вярно, историята не винаги може да отговори на въпросите, тревожещи ни днес, но най-ценният й урок, мисля, се състои в посланието: Да градим, а не да рушим, да почитаме и малкото, което е първата стъпка към Голямото!", каза г-жа Граматикова в словото си.



Последва едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България. В знак на признателност към саможертвата на героите бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Свободата. Събитието завърши с тържествена заря.


Ива Николова