Това заяви кметът Иван Гавалюгов вчера, позовавайки се на твърдения на крайнонуждаещите се граждани.
„За настаняването в общинско жилище /не визирам дали през последните 12 години или преди това/ се е плащало някаква сума на някакви хора, които са уреждали настаняването. Това го споделят не малка част от тези, които идват при мен ежеседмично с питане или с молба да бъдат настанени в общинско жилище. Чувал съм го не от един или двама, макар и неофициално – заяви Иван Гавалюгов. – Имам основание да мисля, че в тези твърдения има голяма доза достоверност. Питал съм и в общината, казват ми, че са чували подобни неща. Сами разбирате, че такава практика няма как да продължава” – категоричен е кметът.
Както вече сме информирали, общината разполага с 200 апартамента, повече от половината наематели обаче не плащат редовно наема си, а някои не са плащали никога. Според Иван Гавалюгов има и наематели, които въобще нямат договори с общината.
На всички  длъжници вече са изпратени предупредителни писма, че ако не се издължат, ще бъдат изведени принудително.
Кметът Ив. Гавалюгов съобщи също, че на длъжниците са предложени индивидуални погасителни планове. На социално слабите, които са безработни, от общината обмислят да предложат временна работа по почистването на града, а част от възнаграждението им да се удържа за наема. Тези, които откажат, ще бъдат извеждани принудително. За тази цел кметът вече е водил разговори с ОДМВР, при подобни процедури да получи съдействие от полицията. „На мястото  на принудително изведените нередовни наематели  веднага ще бъдат настанявани крайнонуждаещи се, чийто списък в общината е близо 600 души” – заяви кметът на редовния брифинг вчера.