Атлетическата писта на стадион „Берое” в Стара Загора е прогорена на десетки места, стана ясно след оглед, направен днес. Пораженията бяха нанесени от феновете, най-вече на отбора домакин, на полуфиналния футболен мач за Купата на България межди Берое и ЦСКА снощи. 


Ултрасите хвърлиха десетки факли върху пистата пред сектора на фенклуба на „Берое“. Пред сектора на ЦСКА пистата е непокътната, пише stzagora.net. 


„Очевидно е, че с уврежданията е нарушен сертификатът за съответствие на пистата с изискванията на Международната федерация по лека атлетика за провеждане на състезания от висок ранг”, беше първата реакция на зам.-кмета на Община Стара Загора Красимира Чахова. 


„Ще трябва пистата в увредения участък да се прави наново, като се увредените слоеве се премахнат до асфалтовата основа. Ще се обърнем за съдействие към фирмата, която постави изкуствената настилка, но лошото е, че увреждания от този характер не влизат в гаранцията и всичко това ще трябва да се заплати. Ще има договаряне между клуба ни и фирмата за цената, коментира Емилия Драгиева, член на Управителния съвет на СКЛА Берое, който стопанисва пистата. - Но всичко това трябва да се направи по най-бързия начин, защото турнирът „Самарско знаме“ е на 9 юни, а има и световно първенство след това.


При тези дупки, които са станали, не може да се проведе никакво състезание по лека атлетика – няма кой да ни разреши. Това е предпоставка за много тежки контузии. Фирмата е от чужбина, трябва да посрещнем разходите на екипа й, който ще дойде тук. Спане, храна, ремонт – всичко ще бъде за наша сметка.


Това е материална собственост, която е на Общината, финансирана от държавата. Това са пари, дадени от нашите данъци и не може група вандали – за съжаление трябва да употребя тази дума – да си позволят по този начин да унищожават тази собственост на града.


Затова СКЛА „Берое“ ще напише отворено писмо със сигнал за случилото се до министъра на спорта Красен Кралев и до БФС, както и до всички заинтересовани институции. Ние в продължение на 6 години градим, за да има лека атлетика и футбол в Стара Загора. Създаваме страхотна материална база. Всички ни завиждат за най-доброто, което го има в нашия град. И наши съграждани да унищожат това – никога не съм очаквала такова нещо. Два дни преди това с Пожарната и МВР, заедно с целия УС на футболния клуб и на леката атлетика бяхме на стадиона, за да измислим как да предпазим пистата от феновете на ЦСКА. А се оказа, че нямаме проблем с тях, но имаме проблем с нашите фенове. И те ни забиха нож в гърба. При това след като унищожиха имущество за милион и 200 хиляди лева, те си позволяват да искат оставката на Управителния съвет, който е създал тази материална база с най-добрите терени в България и с всички условия за развитие на детския футбол. Това нормално ли е? 


Шепа хора, които са с хиляди преференции, фенове, които всеки ден нещо искат от Общината и тя отзивчива спрямо тях – имат магазин, даден им в центаръ на Стара Загора, без да плащат наем, осигуряват им се безплатни автобуси и т.н. – унищожават скъпо спортно имущество. Кой ще плати? Ние правим Балканиада, правим Европейско, имаме лекоатлети национални състезатели, всички национали идват да тренират на тази писта, защото е най-добрата, а те я рушат. Цяла България се възхищава на нашия спортен град. А сега на какво ще ни се възхищава? На вандалщината?


След като си събират пари да си поддържат фенклуба, да съберат сега пари и да оправят пистата. И другия път пак да хвърлят. Докато не им се бръкне в джоба и по някакъв начин да понесат отговорността си – не може. Повечето фенове на „Берое“ са лоялни. Вандалите на стадиона, които са хвърляли, са били не повече от 100. Възмутена съм от дъното на душата си. Не мога да приема това. Цял живот съм градила друг свят – на уважение, на дисциплина и на градене – всеки ден да градим нещо добро за града, за държавата си. И съм убедена, че трябва всяко зло да се осъжда от народа. Докато се научат всички да имат морал и ценности.”