Шампионът Лукойл Академик едва спаси кожата срещу Берое като измъкна победата с 88:78 буквално в последните минути на втория мач от 16-и кръг на НБЛ в петък вечер. Пет минути преди сирената на редовното време в Стара Загора домакините имаха преднина от 71:70 след кош на гарда Уил Уолкър. Студентите обаче реагираха като ужилени и до края отбелязаха 18 точки срещу едва 7 в полза на отбора, воден от легендата на родния баскебол Георги Младенов.


Божидар Аврамов бе разликата, която наклони везните в полза на 10-кратния пореден първенец на България в решителните моменти. Гардът, който участва в едва третия си двубой след принудително двумесечно отсъствие поради контузия вкара 16 точки и овладя 5 борби като имаше ключови намеси, когато на Лукойл му трябваше спешно да трупа точки, за да не стане за резил, както преди Коледа срещу Балкан в Ботевград. Над всички обаче бе центърът Дарил Уоткинс с 24 точки, 7 чадъра и 6 грабнати под двата коша топки.


Нито един друг баскетболист на Лукойл не успя да завърши с двуцифрен точков актив, а срещата бе същинска катастрофа за Академик в стрелбата от далечно разстояние с едва 4 реализирани тройки от 16 опита и 25% успеваемост. Гостите изненадващо загубиха борбата под ринговете с 33 срещу 38 борби за храбрия тим на Берое, който тази вечер надскочи себе си и напук на всички остоятелства, игра като равен с равен, напълно кореспондирайки със смелото сърце на треньора си Младенов.


Американците Реджи Холмс с 31 точки и Уил Уолкър с 19 точки направиха и невъзможното, за да хвърлят бомбата на кръга в НБЛ. Центърът Мич Картър воюва без страх и със самочувствие като се оттегли в съблекалнята с 10 точки и 11 борби. Но и тук, както в Лукойл, силите не бяха разпределени по равно и нито един друг баскетболист на Берое не доближи нивото на триото от САЩ, което в крайна сметка реши изхода на двубоя в полза на шампиона.