СПОМЕН


Откраднати погледи. Прошепнати думи.
Случайно докоснати пръсти… и  влюбени.
Закачки небрежни. Събудени чувства.
Първи целувки на изгарящи устни.


И после... прегръдки. Тела покорени
от чувства и страсти, едва овладени.
Жадувани мигове. Мечти във съня ми.
И сляпата истина в очите, без думи!


Широки усмивки. Интимни романи.
Клада и изгрев - за любовта ни.
Мимолетни кавги във безлунните нощи
и сладко сдобряване – до изнемога и още...


Това е безглаголното стихотворение на Ивлин Ивелинова Колева от 9 „г” клас на ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград. То й донесе две награди от третото издание на Националния литературен конкурс „Стамен Панчев”, организиран от Община Ботевград, дружество „Орханиец”, дружество на литературните творци от Ботевград „Стамен Панчев” и осъществен със съдействието на Регионален инспекторат по образование - Ботевград и Народно читалище "Христо Ботев" - Ботевград. Едната – първо място във втора възрастова група, раздел „Стихотворение”, а другата – за най-успешно представил се местен автор. Ивлин получи стъклен плакет, придружен с парична награда в размер на 100 лева от внучката на Стамен Панчев – Райна Панчева, и грамота с парична награда в същия размер, които й бяха връчени от кмета на общината Иван Гавалюгов.


Ето и имената на тазгодишните победители в конкурса:


На първо място в първа възрастова група /от 5-ти до 8-ми клас/, раздел „Разказ”, е класирана Мелин Метинова Мустафова от село Стража, обл. Търговище. Тя е възпитаник на Литературен клуб „Млад творец” с ръководител Илияна Петрова. Клубът осъществява своята дейност към читалище „Развитие – 1926” в село Стража.
Второ място е отредено на Криста Лазарова – ученичка от Частно средно общообразователно училище ЕСПА – София. Тя посещава Ателие за творческо писане „Метафора” с ръководител Рени Стоичкова. Трето място зае Мартин Лозанов – възпитаник на същото училище и на Ателие за творческо писане „Метафора”.
На първо, второ и трето място в същата възрастова група, раздел „Стихотворение”, са класирани съответно: Фатме Севджанова Ахмедова – възпитаник на Литературен клуб „Млад творец” към читалище „Развитие”, с. Стража, обл. Търговище; Метин Метинова Мустафова – възпитаник на същия литературен клуб; Преслав Георгиев – възпитаник на ЧСОУ ЕСПА и Ателие за творческо писане „Метафора” – София.


Победителите във втора възрастова група /от 9-ти до 12-ти клас/, раздел „Разказ”, са: Александра Христомирова Михалева – ученичка от СОУ „Христо Проданов” – Карлово; Диляна Христова Симеонова от Трудовец, ученичка в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград; Габриела Петрова Георгиева от Трудовец, ученичка от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” – Ботевград.
Класираните на първо, второ и трето място в същата възрастова група, раздел „Стихотворение”, са: Ивлин Ивелинова Колева – ученичка от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”- Ботевград; Радина Росенова Крумова – ученичка от Професионална гимназия „Велизар Пеев” – Своге, литературен клуб „Александър Вутимски” с ръководител Юлияна Геловска; Давид Димитров Костадинов – ученик от НГПИ „Проф. Венко Колев” – гр. Троян.


Церемонията по награждаването на лауреатите се състоя вчера - 16 април, в малкия салон на читалище „Христо Ботев”. Събитието започна с песента по най-известното стихотворение на Стамен Панчев – „Сине мой”, в изпълнение на смесен градски хор „Стамен Панчев”. Председателят на дружество „Орханиец” Елена Ачева приветства гостите и сподели с тях новите моменти в тазгодишното издание на конкурса – задаването на теми към участниците от двете възрастови групи, а именно: Има ли по-хубава възраст от детството? и Родината през моите очи – за първа, и „Свестните у нас считат за луди…” /Хр. Ботев/ и Силата на любовта –за втора; създаване на страница на литературната надпревара във фейсбук, присъждане на награда за най-успешно представил се местен автор.


Председателят на дружество "Орханиец" представи и членовете на журито, което имаше нелеката задача да провери и оцени творбите на участниците. В неговия състав влизат: Камелия Спасова - главен асистент по Антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ към Факултет по славянски филологии;
Анна Лазарова - млад творец, студент по специалност „Българска филология“ в СУ „Свети Климент Охридски”, носител на Национална литературна награда „Георги Черняков” в раздел „Поезия”, на втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, на голямата награда на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, Шумен.
Симеон Ангелов – зам.-председател на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград;
Христина Иванова – филолог, журналист и редактор на книги;
Стефка Граматикова – преподавател по български език и литература в ПМГ „Акад. проф.д-р Асен Златаров” - Ботевград, председател на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” и член на Дружество „Орханиец”.


Думата бе предоставена на Стефка Граматикова. Тя сподели впечатленията и оценките на журито от конкурсните творби и благодари на всички участници, на техните ръководители и учители за това, че полагат старание да развиват и обогатяват българското словесно изкуство, че намират смисъл и творчески заряд в писането на художествени текстове, което е изключително важно на фона на все по-тревожните статистики за нивото на грамотност у българските ученици.


Последва кратка поетична компилация, сглобена от творби на участниците в конкурса. Откъсите изпълниха ученици от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. След това започна същинската част на събитието – награждаването. Лично Райна Панчева награди победителите, които присъстваха на събитието, със специално изработени плакети, книги и парични суми в размер на 100, 70 и 50 лв. съответно за първо, второ и трето място. Наградите са осигурени от нейния син Стамен Банковски. Той не присъства на церемонията поради неотложен служебен ангажимен в чужбина. Райна Панчева бе придружена от своя съпруг - проф. Петър Антонов.


„Нашето семейство – потомците на Стамен Панчев, подкрепяме този конкурс, защото участието на толкова много ученици показва, че съвременните технологии, не са ги отчуждили от книгата”,  каза Райна Панчева. Тя подчерта, че с тази инициатива Ботевград се нарежда сред онези градове в страната, които пазят българския дух и тачат своите деди.


Поздрав към участниците в конкурса и всички присъстващи в малкия салон на читалището отправи кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. „Радвам се, че в нашия град се организира такъв конкурс. Важно е в днешно време да даваме възможност на младите хора да се изразяват, да ги стимулираме и мотивираме да мислят и да творят. Защото именно хората, които могат да мислят, да се изразяват и да творят, стоят в основата на всяко едно общество”, каза той. Кметът изрази задоволството си, че конкурсът се превръща в традиционен и се утвърждава като значимо събитие в културния и духовен живот на Ботевград.


Думата бе дадена и на Лина Борджиева – учител по български език и литература и по философия и психология в Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – гр. Троян. Тя бе в Ботевград за награждаването на двама свои възпитаници. Г-жа Борджиева сподели, че много харесва творчеството на Стамен Панчев и за това се радва, че се организира литературен конкурс, който носи неговото име. Тя разказа още, че когато до нея достигнала информацията за старта на надпреварата, минала по класовете и прочела на учениците стихотворението „Сине мой”. Всъщност то вдъхновило възпитаниците й да участват в конкурса.


В края на церемонията по награждаването бяха прочетени имената на участниците, класирани от четвърто до десето място в двете възрастови групи и отделните категории, които ще получат грамоти от организаторите.
Събитието завърши с коктейл, на който бяха поканени всички присъстващи.