По повод Световния ден на книгата в детския отдел на градската библиотека в Етрополе се  проведе тържество с учениците от 3 а клас при СОУ“Христо Ясенов“ под мотото „Часът на книгата“.


Вдъхновени от прекрасните произведения, изучавани в училище, малките любители на писаното слово подготвиха прекрасен рецитал, посветен на книгата и знанието. Стихчетата, посветени на „Часът на книгата“ включваха рими за знанието, благодарността, Отечеството, щастието и мира. Вълшебното слово ни пренесе в килията на Паисий и до слуха ни достигна скърцащото перо на монаха – мъдрец и книжовник; красиви слова зазвъняха в прослава на братята – първоучители Кирил и Методий, в тишината прокънтяха и препускащите копита на аспаруховите воини...
Из рецитала:
Дете:  ” Нашите книги са написани със словото българско, сътворено от светите десници на Кирил и Методий, преминало през“ огън“ и“ меч“, възкръснало стократно под перото на книжовници и просветители. Словото и днес достига до нас, за да ни поведе назад през вихъра на вековете, и да възкреси похода велик на Аспарух, мъдростта на Кубрат, Върбишката битка на Крум, Златното време на Симеон, сляпата скръб на Самуил, победата на Калоян и Асен, смелия подвиг на Евтимий, последната ясна зора на Шишман...”
България, слово и  книга се сляха в едно , а за финал на прекрасното тържество прозвуча  песента „Обичам те, Родино мила“.  За децата бе подготвено и предизвикателство - викторина, включваща откъси от изучавани през годината произведения, които  те трябваше да разпознаят, като назовават и автора  на съответното произведение.  Удоволствието беше невероятно не само заради получените награди, но и поради личното удовлетворение на децата.
Друг момент от интересния час бе четенето на откъси от книжките, които децата сами си бяха избрали още при влизането в библиотеката, а за финал на часа всеки ученик имаше възможност да оцвети по една картина, посветена на Великденските празници на фона великденски мелодии и песни.
„Часът на книгата“ бе едно прекрасно изживяване , подготвено с много желание и  творчески ентусиазъм  от госпожа Марина Генова – класен ръководител на 3 а клас, а идеята за часа бе подкрепена  от  Петя Цекова – пед. съветник и ръководител на проект „Часовете, които ни дават сила“ в СОУ“Христо Ясенов“.  Изказваме нашата благодарност към госпожа Иванка Начева, завеждащ -детски отдел на библиотеката към НЧ“Тодор Пеев – 1871г“ за оказаното  съдействие и добронамереност.
Текст и снимки: Петя Цекова