Отборът на Балкан се класира за полуфинала в НБЛ, след като в четвъртфиналната серия спечели срещу Левски 2014 с 2-0 победи. Днес в зала Универсиада  сините затрудниха максимално тима от Ботевград, за определяне на победителя се стигна след две петминутни продължения, след които радостта бе за Балкан - 109-104 /12-20, 27-22, 18-11, 23-27, 12-12, 12-17.


Преди мача с едноминутно мълчание бе почетена паметта на Георги Христов, който ни напусна снощи. Тази победа и класирането за следващата фаза е за него - за най-именития баскетболист от Ботевград и  една от най-големите фигури в родния баскетбол, казаха от ръководството на БК Балкан.


Срещата бе изключително оспорвана и премина през доста обрати. Първата част бе за Балкан, който дръпна с 8 точки, във втората домакините намалиха пасива си до 3 точки - 39-42, а след третата вече водеха с 57-43. В последната зелените на свой ред обърнаха резултата и можеха да спечелят още в редовното време, но многото изпуснати наказателни удари доведоха до равенство 80-80.


Балканци се виждаха победители и преди края на първото продължение, когато след две тройки на Фортънбъри и Мартин Маринов поведоха с 90-86. Но крайно съмнително решение на реферите - отсъдени 5 секунди при вкарване на топката в игра, позволи на Левски отново да стигне до равенство - 92-92. Във вторите допълнителни пет минути сините дръпнаха с 3 точки, но отново допуснаха обрат и Балкан триумфира с победата - 109-104.


Брандън Фортънбъри направи отличен мач и стана топреализатор с 24 точки. Много силно играха и Николай Върбанов, който е с дабъл-дабъл от 20 точки и 12 борби, Мартин Маринов с 19 с кошове в най-ключовите моменти, и Душан Цветкович, вкарал 14 точки. Добро включване направи и Стоян Петков, реализирал 10 точки. За Балкан не игра Марко Бръкич.


Евгени Хаджирусев вкара най-много за Левски - 25 точки, с 23 е Алекс Симеонов, 16 отбеляза Йордан Минчев, по 14 добавиха Крум Дойчинов и Станислав Славейков.


Балкан чака на полуфинала своя съперник. Той ще бъде определен между Берое и Спартак, като серията е 1-1 победи, а последната среща е в понеделник в Стара Загора. В другия полуфинал ще играят Лукойл Академик и Рилски спортист, които елиминираха с по 2-0 победи съответно Ямбол и Черно море Порт Варна.