Най-големият производител на автобуси в света - "Джънджоу юйтун бус ко. лимитид" (Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd) обмисля изграждането на завод в България, съобщи пред "Дневник" заместник-директорът на отдела за международен бизнес Кент Ченг. С доставката на 110 рейса за нуждите на градския транспорт на София, която ще стане факт през септември, китайската компания стъпи на българския пазар, след като в Европа вече присъства във Франция, Великобритания, Испания, Румъния, Словакия, Чехия, Норвегия, Исландия и Македония.

15 завода и над 30 хиляди работника

"Джънджоу юйтун бус" е продала през миналата година 67 018 автобуса, което е 15% от световно производство. Компанията има повече от 30 хиляди работника, заводи в 15 страни и годишен оборот за миналата година около 6.6 млрд. евро. Компанията прави автобуси с размер между 5 и 25 метра, като изнася в 130 страни.
 
През миналата година китайската компания е изнесла 7 373 автобуса на стойност (по оценка на китайските митници) 580 млн. долара. Сред тях има и електрически.

"Джънджоу юйтун бус" има десет модела с европейски сертификати и типови одобрения. Те са с дължина между 9 и 13 метра и използват Евро 6 двигатели. В европейската гама присъстват и електрически автобуси, като китайската компания е без конкуренция в този сегмент с 16 хиляди доставени рейсове.

В България ще се разчита на местен партньор

Кент Чен коментира, че фактът, че България е член на ЕС и има стратегическо географско положение може да я превърне във врата към Европа за "Джънджоу юйтун бус". "Предвид успехите, които имаме в Западна Европа, мислим и за завод на територията на страна от ЕС. Наясно сме с всички преимущества на България", коментира заместник-директорът на отдела за международен бизнес в китайската компания.

Кент Ченг все пак уточни, че все още няма взето решение. "България е едно от местата, където имаме надежда да изградим завод. Много от частите за нашите автобуси идват от Европа и наистина България би била подходящо място", допълни той.
 
Автобусното подраделение е част от групата "Джънджоу юуйтун груп", която се занивама и с производство на специализирани автомобили, строителна техника и търговия с недвижими имоти.

По отношение на възможната инвестиция Кент Ченг посочи, че тя ще зависи от това какво ще се договорят двете страни и на колко голям пазар ще се разчита. Той подчерта, че решението на компанията е да работи с местен партньор, който познава обстановката.

Част от компонентите ще се купуват от България

"Важно е да се отбележи, че един такъв проект ще допринесе за развитието на индустрията в района, тъй като много от частите ще се купуват на местна почва", каза още зам.-директорът на отдела за международен бизнес на "Джънджоу юйтун бус".

Попитан до колко време ще се вземе решение по въпроса дали да има европейски завод и къде, Ченг отговори, че зависи как върви експанзията към пазарите на Стария континент. "За момента резултатите ни са добри, така че се надявам в сравнително кратък срок да вземем решение", допълни той.

На въпрос какви предимства би дал на "Джънджоу юйтун бус" завод в Европа, Кент Ченг отговори, че едно от основните е намаляване на сроковете за доставка за европейските пазари. "Това ще е факт, защото повече от частите идват от Европа отнема време докато стигнат Китай. Доставките на автобусите за Стария континент също са бавни. Така ще имаме и повече възможности за реакция, от гледна точка на следпродажбен сервиз, което е много важно", поясни Ченг.

Компанията ще продължи да търси продажби у нас

Що се отнася до плановете на "Джънджоу юйтун бус" за България, зам.-директорът на отдела за международен бизнес посочи, че компанията планира да продължи да участва в търгове за градски автобуси. Ще лансира и останалите си одобрени за Европа модели, включително и електрически. Първият такъв ще бъде доставен заедно с поръчаните дизелови от столичната компания за градски транспорт, като ще бъде даден за пробна експлоатация.