На днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов изрази своето притеснение от случилото с общинския съветник Стоян Иванов преди вчерашното редовно заседание на Общинския съвет, на което той щеше да се обяви за независим и в дневния ред на което бе включена докладната, подписана и от него, за предсрочно прекратяване правомощията на Мартин Тинчев като председател на местния парламент. 


„Инцидентът се случи часове преди заседанието, което е изключително притеснително. Считам, че е налице едно много опасно действие, което се извършва на територията на Община Ботевград с цел, според мен, това е моето тълкование, сплашване на общински съветник за работата му като такъв. Въпреки неговото желание да бъде независим общински съветник и да решава общинските дела по съвест и убеждение, както би трябвало да го правят всички общински съветници, той явно не е независим, или не може да бъде, или не трябва да бъде независим. Откъде идва тази заплаха, нека всеки сам да прецени. За мен това е груба намеса в работата на Общинския съвет, коментира Гавалюгов. – За съжаление, от порочната практика на управлението в предходните 12 години  явно няма да се отървем толкова лесно. Резултатите от едни избори не са достатъчни, трябва целенасочена, последователна, решителна работа в тази посока. Убеден съм, че рано или късно , ще се случи така желаната промяна – не само в изборните резултати, но и във взаимоотношенията вътре в общината” допълни той. 


Според Иван Гавалюгов, има вмешателство в работата на Общински съвет – Ботевград от външни фактори. Той не пожела да конкретизира кои и какви са тези фактори. 


„Има вмешателство в работата на определени общински съветници. Считам, че върху тях се упражнява натиск относно това как трябва да гласуват, какво трябва да гласуват и т.н. Всеки, който е решил да се включи в една или друга листа за общински съветници на една или друга партия и е избран за общински съветник, би трябвало ясно да осъзнава къде отива, за какво е там, дали ще спазва някакви принципи, дали ще бъде политически гъвкав, или не, всеки носи последствията от своя избор. Надям се, че тези, които са станали общински съветници, ясно осъзнават отговорността си, както и че не са в Общинския съвет да решават лични, а обществени проблеми. За съжаление, това е дълбоко мое вътрешно убеждение, върху Общински съвет Ботевград и върху определени общински съветници се оказва политически натиск. И решенията, които те взимат, не са решения, продиктувани от тяхното виждане по конкретния въпрос, който се обсъжда, а от външни фактори”, коментира Гавалюгов. 


По отношение случилото се със Стоян Иванов, кметът изрази надежда, че органите на реда ще положат максимални усилия за разкриване на престъплението срещу съветника. „Това не е престъпление срещу личността, а е престъпление срещу независимостта и работата на една изключително важна институция, на един изключително важен орган на местното самоуправление. Бих казал, че това беше покушение срещу ботевградската общественост”, каза в заключение Иван Гавалюгов.