ПГТМ „Христо Ботев” отбеляза тържествено  140 години от гибелна на своя патрон. В двора на училището бе посрещнато училищното знаме, а след това прозвуча българският химн. С минута мълчание и на колене ученици и учители почетоха паметта на  поета-революционер Христо Ботев,  а след това склониха глави и поднесоха цветя пред неговия паметник в двора на  училището. 


По време на тържеството честване прозвучаха патриотични песни  и стихове за и от Ботев. Слово произнесе инж. Ваня Иванова - зам.-директорът на професионалната гимназия. 


На обяд ще завият сирените, звукът им тревожен ще се извиси над нашето училище, над града ни, над цялата страна. Това не са просто сирени. Сведете глави и слушайте внимателно, слушайте не само с ушите си, а и с душите си!  И тогава ще го познаете. Това е гласът на живия Ботев, възкръснал на своя връх, глас – силен, пламенен, тревожен, настоятелен… Той ще ни подложи на нашия годишен изпит по чест и родолюбие, изпит по съпричастност и единство на нацията ни. Две тревожни минути гласът му ще звучи в сърцата ни и ще ни кара да си задаваме неговите въпроси: Какво сме дали на всички преди да искаме всичко за себе си?; Достойни ли са делата ни пред взора на великите българи?;  Готови ли сме да поемем по стръмния път по нашия връх, към собствената ни Околчица? Това гласеше част от словото на инж. Иванова. 


Зам.диекторът подчерта, че вече 54 години ПГТМ носи с гордост името на Ботев и всяка година показва, че тази гордост не е безпочвена. Доказателство за това са многобройните  успехи на училището на национални и международни форуми и състезания, каза още Ваня Иванова и изброи постиженията на професионалната гимназия през изминалата учебна година.