На петото си Общо събрание НД „Русофили“, което се проведе на 11.06.т.г. в София - Парк-хотел "Москва", избра ново ръководство за следващ мандат от 4 години.  Досегашният председател Николай Малинов беше преизбран единодушно на поста, който заемаше  и досега.


На събранието присъстваха 320 делегати от цялата страна, гости от Русия: Александър Василенко - председател на групата за приятелство с България в руската Дума, докторът на историческите науки Виктор Володикин от РИСИ, Александър Форненко от Съюза на писателите в Русия, Роберт Шестаков, първи секретар в посолството на Руската федерация,  Павел Жоравльов – директор на РКИЦ, ръководители на обществени организации и представители на партиите в България – Симеон Симеонов, председател на "Отечествен съюз", Васил Василев, председател на сдружение „Васил Левски“, Юрий Асланов, член на ИБ на НС на БСП, Стоил Цвятков, председател на "Славянското дружество", Георги Вацов, сдружение „Брод за България“, Марина Дадикозян – председател на Федерацията „Съюз на съотечествениците“, генерал Стоян Топалов, председател на Съюза на войните от запаса.
Гласуването за избор на председател беше явно, а изборът - единодушен, без въздържали се и против. Така Николай Малинов оглави НД „Русофили“ за още 4 години с гласовете на всичките 320 делегати, от които 300 присъстваха лично, а 20 бяха делегирали гласа си на свои представители.
„Проектът, който аз бих искал да развивам, е български“
В отчетното си слово Николай Малинов обърна внимание на някои акценти и приоритети, от които се е ръководил през досегашния си мандат, а като особено важно открои запазването и развиването на масовия характер на организацията, която в момента има 224 структури с 34 000 членове.


„Сдружение „Русофили“ не претендира за монопол върху русофилството в България, защото според последното изследване над 80% от българите се определят като русофили“, заяви пред събралите се членове Малинов. Новият-стар председател подчерта още, че масовостта е особено видна в конкурсите, където участват десетки хиляди деца.
„В момента има организирани 500 кабинета за изучаване на руски език, 280 учители, а 11 000 деца годишно завършват детските градини с някакво познание по руския език.“


Въпреки протестите в София официално откриха паметника на Лихачов
Николай Малинов открои дейността в направление памет, което за него е изключително важно, защото „тези знаци остават във вековете и след нас“. На събранието Малинов припомни, че всеки месец се откриват по 2-3 паметни плочи, а в годишен план - по няколко паметника.


В заключение Малинов помоли делегатите да не забравят, че са членове на НПО, което се самофинансира и самоорганизира и колкото и амбициозни планове да имат, те трябва да бъдат съобразени с възможностите.
„В НД „Русофили“ има християни, мюсюлмани, членове на различни партии и от управлението, и от опозицията. Наш общ идеал е русофилството като български патриотичен корен“, обобщи Малинов.
„Оттук нататък най-важната ни задача е медийното присъствие – в Русия даваме интервюта за най-големите телевизионни канали и вестници, а присъствието ни в България е незабележимо. Но и тук трябва да търсим мярката много внимателно – в каква степен сме културно-масова организация и в каква степен сме политическа организация, кога се изказваме и кога подминаваме. Полагам максимум усилия за намиране на точната мярка“, заяви Малинов.


Присъстващите, а и самия Николай Малинов, бяха изненадани от медала, който му връчи гостът от РИСИ Виктор Володикин. Медалът е учреден и се връчва от Руския център за стратегически изследвания в много редки случаи на руски депутати и крупни деятели на науката и културата. В поздравителното си слово по този повод руският гост подчерта изключителните заслуги на Николай Малинов, тежките политически условия, в които работи, както и че „Русофили“ е организация, създадена да руши бариерите, които ни разделят.“


Източник: "Руски дневник".