До края другата седмица ще бъде готов докладът от преброяването на бездомните кучета на територията на общината. От средата на юли започва кампанията по кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране на четириногите. Тя ще се проведе съвместно от фондация „Четири лапи” и община Ботевград. Успоредно с това общината, в сътрудничество със сдружение "На Ти с природата", ще създаде организация за провеждане на разяснителна кампанията в рамките на три месеца, чиято цел ще бъде да информира собствениците на кучета за необходимостта и тяхното задължение, регламентирано в съответния закон, да регистрират своите домашни любимци. Нещо повече – общината ще осигури безплатни чипове за кучетата, чиито собствениците предприемат съответните действия по регистрация в периода на кампанията. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг с местните медии, който се проведе днес.


„Има стойност на самия чип, има стойност и на манипулацията по поставянето му. В рамките на кампанията тази стойност ще бъде поета от общината, като стимул за собствениците да се възползват от безплатната услуга. Когато кучетата са регистрирани, вече има информация за техния брой на територията на общината, данни за тях и за техните собственици. Ако утре на улицата се намери куче, което  има чип, много лесно може да се разбере неговата история, кой е неговият собственик. Мисля, че това ще има и превантивен характер по отношение на освобождаването от вече ненужни домашни любимци”, обясни Иван Гавалюгов.


„Почти всяко едно безстопанствено куче е имало дом. По някаква причина то е станало улично. Така че, за да имаме траен ефект от дейностите по ограничаване на популацията на безстопанствените кучета, ние трябва да действаме превантивно за премахване на причините тези кучета от домашни да станат безстопанствени”, допълни кметът.


Гавалюгов съобщи, че фондация „Четири лапи” ще извърши напълно безплатно кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране и на домашни кучета. Собствениците на кучета, които са кастрирани, не плащат годишна такса на общината за притежание на куче. За нашата община тя е 12 лева. Размерът на таксата е регламентиран в съответната общинска наредба.