Община Правец, Историческият музей и  кметството на село Разлив организират традиционния празник на крепостта „Боровец”. Той ще бъде на 2 юли, събота. От 9 до 12 часа археолозите-проучватели на крепостта на място ще запознават посетителите с античната крепост и ще разказват за откритията си.
В 12 часа в заслона на ловците започва тържеството, на което ще бъде раздадена специално приготвената за празника курбан-чорба.
Крепостта „Боровец” се проучва от археолози вече девети сезон. За това време обектът придоби голяма популярност не само в района, Боровец се посещава от туристи от цялата страна.
Строежът и функционирането на укрепеното място  Боровец се датира  от края на ІV век при управлението на някои императори, като Теодосий І (379-395), Аркадий (383-408) и др. Както и на много други обекти от това време, снабдяването с мо¬нети прекъсва около средата на V век за период от 50-на години, което показва най-вероятно и прекъсване на живота в крепостта (до началото на VІ век). Твърде възможно е това прекъсване да е свързано с нашестви¬ето на хуните на Балканите по това време (440 – 449 г.), което е видно на други късноантични обекти в региона. Вторият етап на живота през VІ век е свързан с дейността на императорите Юстин І (518-527 г.) и Юстиниан І Велики (527 – 565 г.),  родом от западните предели на Тракия и Илирик (Таурезиум край Юстиниана Прима в дн. Македония).
Изобилието и разно¬образието на откритите монетите показва, че крепостта край Правец е важен елемент в късноримската и ранновизантийската укрепителна система на терито¬рията на Сердика, и в по-едър мащаб – в провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediterranea), диоцезът Дакия, префектура Илирик в системата на Източната Римска Империя.