Президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков защити увеличаването на броя на чужденците. Управителният съвет прие, че вместо досегашните четирима чужденци, всеки отбор вече може да записва в състава си петима.

Според Глушков е необходимо най-напред да се изгради поколение от млади баскетболисти, които да могат да играят на ниво. По думите му той от много години се бори това да се случи и твърди, че федерацията е създала условия.

"За да ограничим реално чужденците, трябва да имаме такова първенство на Втора лига, че състезаващите се там млади баскетболисти да имат опит и класа. В момента не сме достигнали това ниво", каза Глушков пред "Дневник".

Според него промяната в правилника няма да се отрази на клубовете. "Петия чужденец сега на практика само един клуб може да си го позволи", допълни той.

"Най-добрите български баскетболисти са на по 36 години - Бозов и Филип Виденов. На тях защо не им пречат чужденците? Младите трябва да напират с качества и да играят", заяви Глушков.

Президентът на федерацията заяви, че за момента няма коментар по въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат. На 2 септември ще се проведе общо събрание на БФБ, като се очаква един от кандидатите за президент да е свързаният със спортните клубове на "Лукойл" Сашо Везенков.