Ученици от ТПГ „Стамен Панчев“ - Ботевград се завърнаха от производствена практика в Букурещ, Румъния. Тя бе организирана по проект от Европейска програма за образование и обучение Еразъм+.  Двайсет ученици от осми, девети и десети клас, с двама ръководители - инж.Петя Събева и Мариана Петрова, гостуваха 20 дни на Технически колеж „Едмон Николау“ в румънската столица. Практиката беше по телекомуникации, като обучението се водеше на английски език и беше свързано с електроника, електротехника, градивни елементи, аналогова и цифрова схемотехника. Румънските преподаватели научиха нашите ученици да запояват елементи, да измерват и изследват параметри на елементи и схеми, как да монтират изделия по документация, да откриват грешки, как да определят оптимални условия за функциониране на схеми и да измерват и наблюдават параметри с осцилоскоп.


Наред с техническата дейност групата имаше богата културна програма. Нямаше културно място или събитие, което да не бъде посетено по време на практикта. Накратко – Парламентът на Румъния (втората по големина сграда в света), Старият град с фестивал на уличния театър, Национален театър Атенеум, красивите паркове в румънската столица, сред които парк Херастрау – най-големият в Европа, Хард рок кафе, Музей на румънското село, в който се провеждаха дни на Индия, Исторически музей и т.н.


По време на пребивавеното си в съседната държава, ботевградските ученици създадоха много нови приятелства. Размениха си имейли с румъските си връстници, дадоха си обещания, че ще поддържат връзка и че ще се срещнат отново.


Незабравимо беше гледането на мачове от Euro 2016 на покрива на най-новия МОЛ в румънската столица. Малката българска група беше съпричастна с емоцията и въодушевлението на двехилядното множество румънски фенове.


Последната вечер от посещението бе организирана в курорта Мамая, където всички ученици и учители получиха български и румънски сертификати за обучение в страна от Европейския съюз.


Много бяха хубавите думи, с които представителите на Румъния характеризираха българските ученици и учители. Не скриваха възторга си от добре проведенета практика.


Това бе първият етап от проект по програма Еразъм+ за провеждане на практика в страна от Европейския съюз. Предстои втори етап през следващата година, когато ученици от ТПГ „Стамен Панчев“ ще проведат производаствена практика в столицата на Словакия – Братислава.