На 31 юли изтича срокът, в който собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично, или планират отдаването им под аренда. Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване.


Собственикът получава парите си от областната дирекция по земеделие по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години. Това разкрива и един друг феномен - т.нар. липсващи собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях, разказа още експертът и предупреди и за риска от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31 юли.

Общинските служби "Земеделие" изготвят предварителни регистри, които се обявяват до 5 август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15 август могат да се правят корекции в регистъра.
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които регламентират възможностите за промяна на общинските пасища и мери за други земеделски нужди. Това ще става с решение на общинския съвет, при условие че имотът е изключен от обхвата на специализирания слой "Постоянно затревени площи" и за него е представен документ от РИОСВ, че няма въведени забрани или ограничения за промяна на начина на трайно ползване. Същевременно с текстовете се отменя регламентът за случаите, в които се допуска промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди. Промяната ще е възможна само когато това е предвидено с влязъл в сила общ устройствен план за съответната община.

Друга група изменения е свързана с текста, позволяващ на лицата, придобили сгради и съоръжения от имуществото на бившите стопански дворове, приоритетно да придобият на търг собственост върху застроената и прилежащата им площ. При липса на интерес на следващите търгове ще могат да кандидатстват всички.