Живописната природа и спокойната обстановка в околността на средновековната крепост  „Боженишки урвич”, и разбира се, самият исторически обект,  лицата на туристи  и жители на село Боженица плениха и вдъхновиха художниците, които участват в пленера по изобразително изкуство, организиран от Представителството на Съюза на Българските художници в нашия град и осъществен с финансовата подкрепа на Община Ботевград.


Творците, чиито картини ще видим  в общата експозиция, с която ще бъде даден своеобразен финал на деветдневната културна проява, са: Ривка Узиел, родена в България , но в детските години заминава със семейството си за Израел, където завършва художественото си образование, Жорж Ру – фотограф от Франция, Даниел Гонзалес – САЩ /роден в Денвър, Колорадо/,  Любомир Волокин – Цариброд, Антония Дуенде, Вяра Гунева, Десислава Денева, Валентин Георгиев, Господин Цветков,  Николай Георгиев, Николай Попов, Красимир Митов,  Радослав Нейчев и Володя Казаков. Все изтъкнати авторитетни имена в областта на изобразителното изкуство у нас и в чужбина. 


На въпроса с какво ще запомнят пленера, последваха следните отговори от: 


Даниел Гонзалес:  Първите ми впечатления са от хората, храната, природата. Всичко е много красиво, хората са изключително гостоприемни.  За мен това е един момент на истинска наслада! 


Жорж Ру: Първото нещо, което ме порази, беше великолепната природата тук. Срещнах сe с разнообразни хора. Първият момент се чудех как ще общувам с тях, тъй като говорим на различни езици, но се оказа, че е много лесно. Всичко тук е превъзходно, хората са много естествени, неподправени, отворени за контакти, много талантливи. 


Антония Дуенде: За първи път съм тук. Впечатлена съм  от историческото място! Посетихме крепостта и видяхме останките от нея, съчетани с една невероятна природна гледка. Впечатли ме историческият надпис . Аз работя с фротажи от исторически надписи. Всъщност това е моето основно вдъхновение - досегът до този исторически надпис, до духа на времето и до тази връзка между природа и история. Дано това място остане запазено от разрушителна страна на цивилизацията, да се опази този дух и тази чистота. 


Ривка Узиел: Родена съм в Ямбол, но живея в Израел. Редовно идвам в България, за да участвам в пленери и изложби. Доволна съм от отличната организация. Мястото е много красиво, хората са чудесни. Спокойно  е, разкошно е – обстановка, подходяща за творческа дейност.  Обичам българския народ! Благодаря Ви за вниманието , което ни оказахте!


Валентин Георгиев: Нека не забравяме, че трябва да благодарим на организатора – Володя Казаков. Познавам го от доста години. Един изключителен живописец, график, илюстратор. Човек, когото много уважавам като творец, като емоция. Благодарен съм му, защото ако не беше той, нямаше да дойда в този край на България. Благодаря и на общината, на хората, помогнали за реализиране на пленера.


Господин Цветков: През 2009 година открих изложба в Ботевград. Това стана благодарение на Володя Казаков. Участвал съм в предишни пленери във вашия град, но в друга обстановка. Сега виждам един съвършено непознат район – историческо наследство, красива природа, чист въздух, интересни хора. Всичко това намери място в нашите картини. 


Любомир Волокин: Пленерите, като такива, си имат някакъв собствен живот, имат своя енергия.  Обстановката тук е наистина впечатляваща, не че природата е нещо по-различно от тази в моя роден край, тя е горе-долу същата, изключително импресивна, предразполага по някакъв начин да се отпуснем, за да заживеем…


Николай Георгиев: Пленерът е страхотен! Също искам да благодаря на общината за това, че помогна за осъществяването му. Хубаво е, зареждащо е, средата е страхотна. Всичко това провокира нашите творчески пориви. Любителите на изобразително изкуство ще имат възможност  да видят творбите, които създадохме по време на пленера, на изложба в Ботевград. 


Официалното откриване на изложбата ще се състои на 12 август /петък/ от 11 часа. Дали картините ще бъдат подредени в зала „Орханиец” на музея, или навън, пред него, зависи от метеорологичните условия, съобщи организаторът на пленера Володя Казаков.