В първия мач след завръщането в Югозападната трета лига, игран днес в Ботевград,  футболистите на Балкан завършиха 2-2 с гостуващия Беласица Петрич.  Това равенство определено  може да се приеме като успех при повторния им дебют в третия ешелон, тъй като не са един и два проблемите, които отборът трябва да решава в движение, след като бе приет в по-горната група едва седмица преди началото на първенството.


След плахото начало на срещата, което продължи десетина минути, играчите на Балкан започнаха да търсят възможност за атаки. И първият опасен удар бе техен з- в 20-та минута Цветелин Цаковски изскочи сам срещу вратаря, но прехвърли и него, и вратата. Но само минута по-късно именно той отбеляза първия гол в мача. След грешка на гостите топката попадна у Здравко Атанасов, който му подаде чудесен пас, Цаковски нахлу в наказателното поле и с техничен удар прати топката в далечния ъгъл.


Играчите на Беласица, които видимо изглеждаха по-подготвени от домакините, реагираха с натиск. В 33-та минута удар на Шапкаров от чиста позиция излезе в аут. Но три минути след това най-опитният от петричкия тим - Владимир Кабранов, бе безпощаден при изпълнение на пряк свободен удар и изравни за 1-1. Само още три минути по-късно гостите направиха пълен обрат, след като изненадаха защитата на Балкан и поведоха с 2-1 с попадение на Симеон Бояджиев.


Още в самото начало на второто полувреме балканци имаха две отлични положения за гол в рамките само на една минута. Вратарят на петричани Кирил Георгиев обаче на два пъти спаси удар на Цаковски и бомба на Ивайло Бояджиев. След това за дълъг период играта се закроти около центъра. Последваха смени в състава на Балкан, които освежиха играта на тима. Това се забеляза особено след влизането в 70-та минута на играещия треньор и президент на Балкан 1929 Иван Редовски, но въпреки това до създаването на опасни положения не се стигна. Нещо повече, в 83-та минута домакините имаха и двоен късмет, след като два последователни удари на играчи на Беласица срещнаха напречната греда.


Когато тимът от Петрич  вече се виждаше победител, две минути след началото на даденото от съдията продължение Цветелин Цаковски, който бе над всички в тази среща,  изравни със страхотен удар зад дъгата на наказателното поле и остави вратаря на място. За реакция на гостите вече нямаше време. Така Балкан 1929 - Беласица 2-2.


Интересът към този първи мач на Балкан след петгодишната принудителна пауза и завръщането му в Трета лига бе голям. По трибуните на градския стадион имаше повече зрители, отколкото когато тимът играеше в Б група.


Във втория кръг следващата неделя - 21 август Балкан ще гостува на друг един от новаците в Трета лига - Чавдар Етрополе. Мачът е от 18.00 ч., като с него домакините ще открият новия си футболен стадион.