Окуражавани мощно от публиката в Арена Ботевград, българските национали изиграха много добър мач срещу Словения, въпреки че загубиха със 78-83 /9-22, 26-16, 20-21, 23-24/. Те обаче заслужиха аплодисментите на българските фенове и в следващите два мача на нашите - с Косово на 7 септември и с Украйна на 10 септември със сигурност ще получат още по-голяма подкрепа.


Срещата тръгна зле за нашите национали, въпреки че Иван Лилов вкара първия кош. Последва серия от 10-0 за Словения, стигна се до 15-4, а първата четвъртина приключи при привидно обезкуражаващото 22-9. Със силно начало на втората част, обаче, българите успяха да намалят изоставането си до 5 точки и продължиха да играят добре. Възползвайки се от грешки на съперника, те успяха да доведат пасива си до 3 точки - 35-38 в края на частта.


След почивката, в началото на третия период, се разигра звездата на гостите Горан Драгич, който през първото полувреме нямаше точка, и само за четири минути Словения дръпна с 14 точки - 50-36. Българите обаче отново  се върнаха с отлични изяви на Янев, Везенков и Павлин Иванов, и в края на тази част резултатът бе 55-59.


 Силната игра на нашите национали продължи  и в началото на последната четвъртина. Стигна се до две изравнявания, а след малко повече от три минути те излязоха напред при 65-64. Последва размяна на кошове и словенците, водени от Горан Драгич, отново поведоха с 6 точки. И въпреки настойчивите им опити, нашите момчета в крайна сметка отстъпиха пред считания за фаворит в група Е тим на Словения.


Александър Везенков бе най-резултатен за България с 22 точки. Отново силно, както и срещу Украйна, се представи Александър Янев. Той вкара 16 точки, като в защита често затрудняваше доста по-мощните от него центрове на Словения Видмар и Омич. Много добре се представи и Павлин Иванов, който отбеляза 12 точки.  Иван Лилов е със 7, с по 6 са Христо Захариев и Бост, от когото се очакваше повече.


За Словения топреализатор стана играчът на Маями Хийт Горан Драгич с 20 точки, всичките през второто полувреме, той има и 9 асистенции. С 19 точки е Мурич, 12 има Видмар, с по 11 са Блажич и Препелич.


От 20.30 ч. тази вечер е другият мач в групата между Косово и Украйна.