Основната цел пред баскетболния вицешампион Балкан  за новия сезон е развитието на отбора. Това каза президентът на клуба Михаил Михайлов на пресконференция. В тима са привлечени много млади играчи и четирима чужденци. Ръководството не е поставяло конкретни цели през отбора за новия сезон.


"За нас същественото е развитието на младите, искаме да подобрим нивото, за да може догодина да участваме в европейските турнири. Ще играем мач за мач, като във всеки ще търсим максимума, ще търсим победата. Винаги трябва да се гонят високи цели, за да се постигнат поне малките. Основната цел е развитието на отбора", каза Михайлов.

Старши треньорът Небойша Видич е доволен от подготовката. "Това е нов отбор, има само двама играчи от миналата година, но има играчи от школата. Мисля, че стана добра сплав. Взехме и добри чужденци. Изиграхме осем контроли, в които постигнахме три победи. Но те нямат значение. Очаква ни едно много оспорвано първенство", коментира Видич.

Капитанът Радослав Кочев каза, че атмосферата в отбора е много добра. "Нямаме проблеми в съблекалнята. Очаквам тази година първенството да бъде много оспорвано. Има отбори с по-голям бюджет от нашия, които са фаворити. Но всеки тим може да победи всеки", заяви баскетболистът. Селекцията в отбора е отворен процес. В момента в тима има 10 играчи и ще бъдат привлечени още двама. "В момента имаме 10 баскетболисти, а трябва да ги допълним до 12. Имаме някакви идея", коментира президентът на Балкан.

Според Михаил Михайлов в българския баскетбол има много проблеми, най-вече защото не се работи с младите. "При нас има четирима чужденци, но това е належащо, защото няма добри българи на позиции 4 и 5. За щастие, в Ботевград имаме кмет, който е бивш баскетболисти и имаме подкрепа от Общината. Имаме хубава база и система на работа в школата. Но в българския баскетбол има много проблеми, които трябва да бъдат решение. Вече има ново ръководство на федерацията, но аз не виждам нови хора и затова смятам, че промяната ще стане много трудно. Няма качествени треньори, които да обучават децата. Това е нещото, което куца. Проблемите трябва да се решават от хората във федерацията, а там има такива, които нямат капацитет за това", заяви Михайлов. В Балкан имат желание и амбиции да участват в европейските клубни турнири, но от сезон 2017/2018. В детската школа на клуба в момента тренират 180 деца, които се подготвят от петима треньори.