В днешния си първи мач от новия шампионат на НБЛ Балкан бе разгромен при гостуването си в Самоков с 91-58. Едва ли и най-песимистичните привърженици на тима от Ботевград са очаквали толкова безславно представяне. Но реалността след тази среща е такава: на този етап домакините са много по-подготвени и са с доста по-висока класа от тази на Балкан


Изразителната загуба на Балкан започва да се очертава още в първата четвъртина,  която Рилски спортист спечели с 27-15, а на полувремето авансът му вече бе 23 точки - 53-30. Допуснатите 53 точки са атестат за практически липсата на защита от страна на Балкан. Не само тя обаче бе проблем. Домакините имаха два пъти по-добра стрелба за първите 20 минути: 70% за 2 точки срещу едва 39%, от тройката Рилски вкара повече от половината си опити - 6 от 11, което е 54 на сто, а Балкан не можа да се разпише зад дъгата от 7 стрелби.


През второто полувреме нещата продължиха да се развиват по същия начин. Двайсетината фенове от Ботевград, които през първите две части непректанно подкрепяха Балкан, въпреки негативния развой и слабата игра, просто млъкнаха. Със сигурност крайно неудобно са се почувствали и онези, които са гледали мача по телевизията. Домакините продължиха да мачкат, без зелените да могат да им окажат съпротива, нападението на Балкан също бе мъчително.


Загубата е унизителна. За цял мач балканци вкараха само една тройка от 15 опита. Победителите превъзхождаха във всички показатели, единствено борбите бяха равни - по 41.


Единствено Михайло Секулович бе на ниво за Балкан. Той направи дабъл-дабъл д 21 точки и 13 овладени борби. Амин Хот има 12, с 9 е Джейкъб Холмън, 8 има Колин Вос, Станимир Маринов е едва с 4, а капитанът Кочев така и не можа да се разпише.


За Рилски спортист с по 17 точки са Делич и Паркър, по 14 вкараха Бозов и Симънс.